Menu

.      

Hingedeaeg 2016

Hingedepäeval, 2. novembril (ootamatult) sadanud lumi põhjustas Eestimaal umbes paarsada plekimõlkimist ja teelt väljasõitu ning kümmekond tõsisemat, inimvigastustega avariid.
Pärnumaal oli traagiline, surmaga lõppenud õnnetus. See õnnetus ei olnud veel meelest läinud, kui juba järgmisel päeval, 3. novembril oli kolme hukkunuga õnnetus Rakvere lähistel. Sellist hingedeaja algust, mil maad kattis puhas valge lumevaip ja kalmistutel põlesid küünlad, Eestimaa liikluses hukkunute poolest ei mäletatagi. Sellist traagilist olukorda maanteedel ei saa pelgalt põhjendada, et roolikeerajad ei valinud teeoludele vastavat sõidustiili. Hukkunuid ei too tagasi ükskõik kui osavalt sõnastatud ütlus.

1. novembril, pühakutepäeval oli põhjust tähistada 250 aasta möödumist esimese eesti keeles ilmunud perioodikaväljaande Lühhike Öppetus ilmumisest. Meeldiv, et kaks ja pool sajandit on Eestimaal saanud lugeda maakeeles väljaandeid. Võrumaa Teataja saab eelolevate jõulude ajal 103aastaseks, olles vanem kui meie riik.

Lihtsaid õpetusi jagav Lühhike Öppetus hakkas ilmuma 1766. aastal Põltsamaal Kuningamäel asuvas trükikojas kord nädalas. Väljaandjaks arstist literaat Peeter Ernst Wilde. Uhke saab olla selle üle, et esialgu tõlgiti Lühhikest Öppetust ka läti keelde. Sellega saab väita, et lätlased said ajakirjanduse tänu Eestile.

Tänu ajakirjandusele ei ole ükski sündmus enam meist kaugel, vaid tuuakse kodupostkasti või siis saab toimuvat jälgida interneti, raadio, televisiooni kaudu.

Sellel nädalal on tooni andvaid sündmusi ääretult palju. Kui ütleme Ärma, siis tuleb meelde ka „Welcome to Estonia”. Kui ütleme Edgar, siis tuleb meelde erakond. Kui ütleme IRL, siis tuleb meelde Isamaa. Kui ütleme Siim, siis tuleb meelde oravapartei jne.

Kõigile läheb korda, kes saab Keskerakonna juhiks? Tüütuseni oletatakse ja ennustatakse. Juba pakutakse, et uuest Keskerakonna juhist saab peatselt ka peaminister, sest uuel nädalal püütakse praegusele peaministrile umbusaldust avaldada.

Mitte kellelegi ei paista meenuvat tädi Maali või onu Juhan. Kuidas nemad poe juurde või arstile pääsevad?

Hingedepäeva aega osati väärtustada juba seitse sajandit tagasi. Mis on sellest saanud nüüd, aastal 2016?

ARVAMUS