Menu

.      

Kas ainult arstide streigi kaudu saame riigi- ja haigekassale õige diagnoosi panna?

Tüütuseni on korratud, kuidas me viie rikkama riigi sekka jõuame!? Ikka ja jälle öeldakse veendunult, et me ei kuulu ühte paati naabrite lätlaste ja leedukatega. Me oleme ikka Skandinaavia riikidele sobilikud partnerid. Nüüd selgub, et tervishoidu silmas pidades oleme paaris mitte lätlaste või soomlastega, vaid rumeenlastega!?

„Aasta lõpuks jõuame miinus 25 miljoni euroni, nagu ka augustis arvasime. Trendis pole võrreldes esimese poolaasta lõpuga midagi muutunud,” sõnas haigekassa juhatuse esimees Tanel Ross Äripäeva meditsiinikonverentsil.

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski ütles septembris, et kavandatavate muudatuste järel kujuneb haigekassa tänavuseks miinuseks 20 miljonit eurot ja tuleval aastal kolm miljonit eurot.

Kes peaks selle valdkonna rahaasju paremini teadma? Haigekassa juht kinnitab oma suve lõpu prognoosi piltlikult öeldes mõnuga. Minister prognoosib ka? Arvamuste vahe on miljonites? Kui arstid nii diagnoosiks? Kui palju inimesi jääks meil siis vähemaks? Nüüd oleks tarvis veel ühte arvajat, kes prognoosiks, kas riik saab seeläbi rikkamaks või langeme rumeenlastest veel allapoole, kuhugi Aafrika riigi tasemele.

Teeb nõutuks. Võib-olla ongi hetketase selline, et võitleme välja sigaretipakile teksti, et suitsetamine võib tappa. Mõne aja pärast nõuame, et sigaretipakil oleksid koledad pildid. Ei olnud ju tegelikult paha mõte. Nüüd aga võitleme, et need koledate piltidega sigaretipakid silma alt ära leti alla peita?

Miks ei saa sama järjepidevusega tegelda tervishoiu rahastamisega, liikudes samm-sammult tervema rahva poole? Ega vist saa, sest riigi eelarve kõrval kütab palju rohkem kirgi jõulude eel jagatav niinimetatud katuseraha, mida aasta tagasi jagati laiali 6 450 000 eurot ja õnnelikke saajaid oli 542.

Siiski. Tegeldakse ka inimeste ravimisega, lausa ravikvaliteediga. Äsja valmis esimene ravikvaliteedi indikaatorite raport, avaldatud indikaatorid peegeldavad ravikvaliteeti nii esmatasandil kui ka eriarstiabis.

ARVAMUS