Menu

.      

Sundüürnikud ja sundliidetava valla elanikud

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Aastavahetus on alati üks sigri-migri aeg. Jõulukinkide ostmise tippajal tegi riigikohus otsuse, et haldusreform on põhiseadusega kookõlas. Sellest hoolimata ei meeldi omavalitsusjuhtidele sundliitmine ja võib tulla uusi kohtusse minekuid.

Võru-Tartu tee peale jääb Kambja vald, kus on kolm kooli, kaks lasteaeda, kolm seltsikeskust, kaks staadioni, kaks spordihoonet, apteek, tervise- ja perearstikeskus, Lõuna-Eesti suurim kirik, uus Konsum ja ehituspood, traktorite müügisalong jne.

„Meil on kindel mõte jääda sõltumatuks, iseseisvaks. Meil elab ühes alevikus ja kolmekümnes külas 2626 (1.1.2016) inimest, ja seda mõtet ei muutnud ka riigikohtu otsus,” ütleb igal pool julgelt välja Kambja vallavanem Ivar Tedremaa. Ta ei jäta märkimata, et kui läheb ikkagi sundliitmiseks, siis tuleb taas mõelda kohtuteele.

Võrumaal on haldusreformi tuultepöörises umbes tuhande elanikuga Meremäe vald. Tegelikult on pöörises terve Setumaa, isegi ärimeeste miljonieurone panus ei tekitanud sünergiat. Sundliidetavaks on üllatuslikult ka ligemale paari tuhande elanikuga Vastseliina vald ja seitsmesaja elanikuga Orava vald.

Eile toimus Põlvas kinniste uste taga nii-öelda demokraatlik arutelu, kus päevakorras Setomaa valla sundkorras moodustamine. Selleks sundliidetakse alla tuhande elanikuga Mikitamäe, üle tuhande elanikuga Värska vald ning Misso valla Luhamaa nulk (umbes 16 küla, 150 elanikku).

Vastseliina ja Orava vald sundliidetakse Võhandu (Võru, Lasva, Sõmerpalu) vallaga.

Hiljemalt 15. veebruariks (valimisteni jääb kaheksa kuud), teeb valitsus nendele omavalitsustele ühinemisettepaneku. Omavalitsused saavad kuni 15. maini (valimisteni viis kuud) esitada valitsuse ettepaneku kohta oma seisukoha. Seejärel teeb valitsus lõpliku otsuse (valimisteni natuke üle saja päeva).

ARVAMUS