Menu

.      

Ilmast ja ilmataadist saab rääkida 365 päeva aastas ja kas või mitu korda päevas

Nädalavahetusel oli ilma igale maitsele. Laupäeval kuldas päike Tamula Kuldkalakõsõ püüdjaid, kuid tugev tuul puges püüdjate riiete alla. Pühapäeva hommikul oli Võrus kraad sooja, sadas vihma, kuid Haanjas näitas suusakeskuse termomeeter null kraadi ja tuiskas kergelt.

Haanjas toimusid tänavuse Tartu maratoni teate- ja avatud raja sõidud. Juba teist korda. Lund mõõdeti Haanjas paarkümmend sentimeetrit. Eeloleval nädalavahetusel peaksid toimuma 44. Tartu maratoni põhisõidud, mis originaalraja (Otepää-Elva) asemel on viidud Tehvandile. Mis tegelikult saab, oleneb ilmataadist.

Haanja maratoni (4. märtsil) korraldajad on aga optimistlikud ja on kindlad, et ilmataat neid alt ei vea.

Ootamatu on see, et tänavu on mitmetel ilmataadi vempudel lausa juubel. Võrulased peaksid valmistuma 11. augustiks, mil möödub 25 aastat Eesti kuumarekordi (35,6°C) mõõtmisest. Sel puhul võiks Võrru ja Võrumaale meelitada palju rahvast. Sellest veerand sajandit püsinud rekordist saaks välja pigistada palju. Küllap on meie turismiedendajad plaanid juba teinud. Võiks ju lausa ennustuse korraldada, kui soe on see päev tänavu? Või kutsuks Võrru kõik ilmaennustajad? Võru on haruldane linn, kus järv on lausa linnas. Üks kuumarekordi veepidu augustipäeval ja õhtul loojuva päikesega oleks väga kohane. Pealegi on 11. august reedene päev ning küllap vaevutakse siia sõitma ja tervet nädalavahetust veetma kaugemaltki.

Kui meenutada, kuidas külmarekordi hoidja Jõgeva oma külmarekordit on tähistanud ja jääpurikate kasvatamises võistelnud, siis suvel on ju palju lihtsam. On ju puhkuste aeg!

Augustis on aga veel ühe ümmarguse ilmatembu juubel. Augusti alguses pool sajandit tagasi möllas Eestimaal väga tugev tuul, eriti Lääne-Eestis. Tuule kiirus ulatus 30–35 meetrini sekundis.

Möödunud aastast on meil meenutada marutuul mis läks Mõnistest Antsla poole ja sealt edasi Kambja peale. See oli aga nii-öelda poisike 1967. aasta tormi kõrval.

Täna aga tasub hoida pöialt, et 4. märtsil saaks Haanjas mõnusa suusakevadpeo pidada.

ARVAMUS