Menu

.      

JUHTKIRI Kreutzwaldi tänav nooreneb

FOTO: Andrei Javnašan Võrumaa Teataja

JUHTKIRI Võru linna pikim tänav ei ole Pikk tänav oma kolme bensiinijaamaga, vaid Kreutzwaldi tänav. See algab spordiplatsi juurest vanalinnast ja kulgeb paralleelselt Tamula järvega üpris südalinna lähistelt Juudipargi juurde, rohkem kui saja meetri pikkuse gaasitehasehoone eest eramajade piirkonda ning sealt Soo linnaossa ja väikese Juudi poe ukse eest raudtee valgusfoorideni.

Viimased aastad on Kreutzwaldi tänavale toonud meeldivaid arenguid. Asfaldipanek ja teede kordategemine on kiiduväärne. Möödunud aasta lõpp oli aga täis meeldivaid üllatusi. Kreutzwaldi tänava ääres endise piiritusevabriku hoones asuv RehPol kuulub nüüd OY-le Evensors ning kavatseb laieneda. Tartu firma OÜ Multipaneel sõlmis eellepingu endise gaasianalüsaatorite tehase (VGT) ostuks. Kreutzwaldi tänava ja Katariina allee nurgal alustas kinnistu omanik Ain Tarrend endise Tamula söökla-võõrastemaja ettevalmistamist ehitustöödeks. Sinna tuleb kokku kuus (kaks suurt ja neli väikest) tõenäoliselt väga ihaldusväärset korterit.

Aasta alguses sai Multipaneel endise gaasianalüsaatorite tehase 55 aastat tagasi valminud tootmishoone omanikuks ning sinna on kavas ehitada 70 korterit, esimesel korrusel on ruumi äridele alates teenusepakkujatest kuni spordisaalideni välja. Ehitustöödega on kavas alustada juba maikuus.

VGT uutest omanikest kuuldes pakkus endine tehase peainsener Aarend Tõru, et selles majas võiks olla Võru tööstuse muuseum, kuhu Saaremaal elav Aarend Tõru annetaks esimese tehases valminud legendaarse rula, mille pealislaud tehti Võru mööblivabrikus (Wermo).

Uus muuseum annaks Kreutzwaldi tänavale veelgi kaalu. Kui Pikk tänav on tanklate tänav, siis Kreutzwaldi tänavast saaks kolme muuseumi tänav. Igati Lauluisa nime vääriv tänav.

Praegu on Kreutzwaldi tänaval kõige probleemsem Liiva ja Petseri tänava vaheline osa. Halb on see, et lähistel on kultuurikeskus Kannel ning üritustele tulijad näevad sõidukeid parkides oma silmaga sealseid räämas hooneid.

Uue hingamise saab Kreutzwaldi tänav siis, kui valmib tänava ühendamine üle spordiplatsi asuva Tallinna maanteega.

ARVAMUS