Menu

.      

Tervema elu nimel

Rahandusminister Sven Sester kinnitas neljapäeval valitsuse pressikonverentsil, et magustatud suhkrujoogid maksustatakse, kuid maksumäärad on seni arvatust siiski madalamad. 1. jaanuarist 2018 kehtestatakse karastusjookidele magusaine sisalduse järgi astmeline suhkrumaks, mis jääb vahemikku 10–30 senti liitri kohta. Suhkrumaks ei puuduta tulevikus neid jooke, mille suhkrusisaldus on kuni viis grammi 100 milliliitri kohta. Üks teelusikatäis suhkrut on kolm grammi, seepärast ei tundu just ebaõiglane, et liiga magusa limonaadi hind tõuseb, sest  hammaste lõhkumise kõrval on suhkur ka üks ülekaalu tekitaja.

Vene ajal kasvanud võiks lapsepõlve ja limonaadi vahele peaaegu et võrdusmärgi tõmmata. Siis kasvasid põnnid lausa limonaadi ja saia abil suureks. Suhkrut on tänapäeval toidus liiga palju, seda on lihatoodetes, pihvides, rääkimata hommikuhelvestest, ketšupist ning kohupiimakreemidest. Pole siis mingi ime, et suhkrust loobuja tunneb võõrutusnähte: väsimust, ärritust, peavalu.

Tervise Arengu Instituudi uuring näitab, et 50 protsenti kalorsusest annavad pagaritooted, siis kommid, viiendal kohal on karastusjoogid. Maksustamise eesmärk ongi suunata inimesi kasutama tervislikumaid jooke ja mõjutada magustatud jookide tootjaid toodete retseptides suhkrut vähendama. WHO uuringute järgi on Eesti koolilaste rasvumise kasv viimastel aastatel olnud üks kiiremaid Euroopa Liidus.

Lastehaiguste professor Vallo Tillmann on veendunud, et suhkrumaks aitab laste tervist parandada. Aga maks peab olema märkimisväärne, alles siis vähendab see tarbimist. Tillmanni väitel toob väike maks ehk riigieelarvesse raha, kuid tarbimise vähendamiseks peaks maks olema kõrge. Suhkrujookide maksustamisega on alustatud seetõttu, et nende tarbimise elastsus on kõige kõrgem. Suhkrumaks oleks tõesti üks abinõu, mis aitaks rasvumist vähendada, on Tillmann veendunud.

Liikumine üksinda küll kedagi saledaks ei tee, tuleb hoolega kaaluda, mida suhu panna. Eile kogunes Haanjamaa radadele Võrumaa pikamaajooksude sarja avaetapile, Vaskna järve jooksule 600 suurt ja väikest jooksusõpra. Sport on lahe ja iga liikumist armastav inimene teab, et parim janujook on puhas vesi, mitte limonaad.

ARVAMUS