Menu

.      

Kas esimene ja teine Eesti on olemas?

Käimasolevat haldusreformi põhjendatakse küll rahvastiku vähenemise, küll omavalitsuse pakutavate teenuste kvaliteedi tõstmise vajadusega. Varem on umbes samade teesidega meile tõestatud koolide, sidejaoskondade ja haiglate kinnipanekut. Alati on kala püütud puhastada sabast, kusjuures pea on puutumata jäänud. Kõige küünilisem oli olukord, kus praeguse valitsuse võimule tulles määrati ühe ministri asemele kaks ja kohe järgnes nende vastutusalas kriis. Arvake ära, kumb minister võttis poliitilise vastutuse?

Kust jookseb siis esimese ja teise Eesti piir? Võiks ju haldusreformigi teha lõpuni „üles” välja. Kaotaks riigikogus nende kohad, keda me oleme valinud europarlamenti ja koristaks sealt saalist ka nende „rahvaesindajate” toolid, kelle esindatavad ei käi enam Eestis tööl. Need auväärsed istumisabinõud võiks kinkida Soomele. Sinna, kuhu rändasid esindatavad.

Veel uhkem oleks muuta nad virtuaalseteks rahvaesindajateks ning maksta neile töötasu ja kuluhüvitisi mingis virtuaalrahas (Bitcoin, Blockchain, Dodgecoin, Litecoin). Siis oleksid need tublid e-valimistega koha saanud sellid seal, kuhu plaanitakse Delfi andmeil viia Eesti riiki (tähtsad riiklikud andmed hakkavad arvatavasti juba selle aasta lõpus jooksma korraga Eesti ja Luksemburgi serveritesse). Ja ei maksa arvata, et krüptoraha on vaid patsiga poiste luul. Guugeldage–guugeldage, ehk on juba palgatud nende rahade eksperte … Eesti Pank saaks oma olematute tegevusalade ja Lapi targa kombel tehtud analüüside juurde veel ühe.

Meil jutuks olevaid väärikaid rahvaesindajaid võiks noppida riigikogust nende virtuaaltegelaste seast, keda seal harva nähakse. Kui saata neid Luksemburgi serverisse paaridena (üks koalitsioonist ja üks opositsioonist), ei peaks isegi nende soovimatus e-saadikutena hääletamisest osa võtta seadusloomet segama.

Kui reformida riiki alt üles välja, mõõdaks riigikogu ja valitsus enne üheksa korda, kui asuks Eesti riiki taas õhemaks kärpima. Ehk jääks ka Võru keskusena alles ... Olgu või teises Eestis.

ARVAMUS