Menu

.      

Lõppevas nädalas oli öid rohkem kui päevi!?

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Kesknädalal oli riigikogulastel ja täna on muuseumirahval öötööpäev. Riigikogulased nimetasid kolmapäeva, 17. mai mustaks kolmapäevaks. Muuseumirahvas nimetab tänast päeva, mil muuseumid on kaua avatud, muuseumiööks. Nii võibki siinmail 2017. aasta 20. nädalat nimetada üheksa öö ja seitsme päevaga nädalaks.

Nädala keskmeks peab nimetama aga 18. maid, mil tähistatakse rahvusvahelist muuseumipäeva, mis on meil aastaid kutsunud huvilisi tulema maagilisse muuseumiöösse.

Kui muuseumiöös võib näha asju ja tajuda tundeid, milleks päeval pole mahti, siis riigikogulaste öötöö võib tuua seadusi, mida tuleb edaspidi tööpäevadel ümber tegema hakata. Võib-olla jõuab ja küllap jõuabki mõni riigikogulaste öötöö jabur seadus muuseumissegi tulevastele põlvedele lugemiseks ja imestamiseks. Üks riigikogulanna ütles mitte eriti ammu, et riigikogulase öötöö on raskem kui erakorralise meditsiini osakonna arsti öövalve!? See tõi teatavasti arstid patjadega oma töökohale.

Tänavu oleks äärepealt lõppeva nädala esmaspäeval, 15. mail olnud arstide streik, kuid õnneks jõuti saavutada tasakaal. Mõned päevad tagasi sai aga teatavaks, et haigekassa esimese kvartali miinus oli 27,2 miljonit eurot, kuigi oleks pidanud olema 24,7 miljonit. Suurema miinuse põhjuseks olevat olnud suurem haigestumine aasta algul.

Kesknädalal öeldi Tartu ülikooli kliinikumi kevadkonverentsil, et haigevõitu on ka meie tervishoid. Või kui mitte haige, siis pisikeses palavikus on meie tervishoiu rahastamine küll. Kes raviks haigekassat? Poliitikud seda ei suuda. Konverentsil kõlas ka mõte, et meil võiks olla ka tervisekassa. See toimiks näiteks nii, et kes võtsid osa üleeilsest Võru-Väimela jooksust, saavad tervisekassast selle eest raha, sest nad ei kurna ju haigekassat.

Tervisekassast võiks maksta ka neile, kes näiteks täna otsivad üles Pähnil asuvad metsaruuporid. Tasub vaeva! Eilne ja tänane ilm rõõmustas sooja ilma nautlejaid ning Tamula rannas proovisid julgemad varbaga vett. Kui õhusooja oli umbes 25 kraadi, siis vees oli kraade poole vähem. Suvi algab juba kuu aja pärast.

ARVAMUS