Menu

.      

Võrumaa liigub suurte muutuste ja võimaluste tuules

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Teada ja tuntud on ütlemine, et kui iseennast ei aita, ei aita mitte keegi. On ju pikka aega kestnud arusaam, et ainult Tallinn on see, kus üldse midagi toimuda saab, Võrumaa – see on kolgas ja ääremaa. Ometigi elavad inimesed ka siin, Võrumaal: käivad tööl, loovad peresid ja kodusid. Ning loovad töökohti ja edendavad ettevõtlust, seda eriti tõmbekeskuste läheduses.

Ettevõtlust, kaugtöökohti ja kodus töötamise võimalusi oleks mitu korda rohkem, kui oleks lahendatud sõlmprobleem – korralik ja kiire internetiühendus. 21. sajandil on maailm nii palju arenenud, et internetita ei saa enam kuidagi. See aitab jääda või toob noored maale tagasi, ka kõige kaugemasse metsakülla. See on võtmesõna, millele peaksid mõtlema ka memmed-taadid, kes kodutallu üksinda jäänud. Et lapsed saaksid laiast maailmast tagasi tulla ja vanade majapidamist üle võtma hakata. Muidu nad lihtsalt ei tule.

Et Võrumaa tervikuna saaks püsima jääda ja edasi areneda, on sel suvel võimalus olukorda märkimisväärselt parandada, käeulatuses on riigi abi. Tuleb ainult ise aktiivne olla, tulemuseks oleks kõigile soovijatele taskukohane, Võrumaad 90 protsendi ulatuses kattev ülikiire internet ehk lairibaühendus.

Riiki ja ametnikke ettevõtlusele lähemale tuua üritab Väimelas asuv kompetentsikeskus Tsenter, kes eelmisel nädalal oli külla kutsunud omavalitsuste töötajad, samuti inimesi arenguagentuurist. On ju enne valimisi pidevalt kuulda lubadusi, et kui tuleme võimule, küll siis hakkame ettevõtlust arendama. Seda lubavad valijatele nii riigikogusse pürgijad kui ka omavalitsustesse kandideerijad. Mingil ajal need lubadused vaibuvad. Kui jälgida koostatud ja kinnitatud arengukavasid, siis tihtipeale on plaanid ilusamad kui reaalne tulemus. Võib-olla on asi selles, et kabinettides istuvad ametnikud ei ole ise olnud ettevõtjad? Et nad ei oska mõelda ettevõtja moodi?

Suurte ettevõtmiste kõrval toimub palju väikesi üritusi, ilma kunstita on hingel külm. Üks võimalus on luua puukunsti – võrrelda oskusi, kujutlust, tulemust.

ARVAMUS