Menu

.      

Juttu jätkub kauemakski …

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Meie riigi kõigi maksumaksjate raha eest ehitatud Eesti Rahva Muuseumis korraldatud presidendi vastuvõtu muljed ja sisuseletused ei taha otsa saada. Eks kõigest arusaamiseks tuleb ju lihtinimesi aidata. Rõhuasetus on juubeli puhul küll sel aastal pisut teine, kui enne olnud. Kohalviibinud daamide õhtutualettide arvustamise asemel vaieldakse seekord rohkem kinokunsti ja selle hinna üle. Kas see ongi pikk samm Eesti arengus? Kramplikult otsitakse esitatu mõtet, kuid presidendi kantselei vaikib tõelise metsavenna kombel. Õigemini keeldub toimunule hinnangut andmast. Ja kummaline on see, et mida lähemal on inimene esimese Eesti toiduahelatele, seda positiivsem on tema peavoolumeediale antud hinnang toimunule. Suhtumisel Läti-retke on asi täpselt vastupidine. Presidendi Tartus peetud vastuvõtuga samal ajal toimunud tõrvikumarss Eesti pealinnas pakub kõneainet täpselt sama palju kui omaaegne MTA isetegevuse vastane meeleavaldus kunagise Võru maavalitsuse akende all. Mis tõrvikumarssi puutub, siis Saksamaal oleks korrakaitsjad selle kumminuiade ja pisargaasiga tõenäoliselt poole tunniga laiali ajanud. Aga eks ole Eestis oma Ida-Euroopa erikord ja inimõigused.

Eesti 100 vastuvõtu varju jäi meie olümpialaste naasmine Pyeongchangi taliolümpialt. Tuleb tunnistada, et Venemaal läks peale lahkulöömist Eestist veel kehvemini – neid ei lastudki mängudele oma lipu all. Meie aga võitsime vist mitteametliku missikonkursi. Kahjuks pole teada, kui palju riigiametnikke seal käis. Teada pole seegi, kas Eesti paraolümpial osaleb ja kas ERR saab selleks ajaks aia tagant taas platsile.

Presidendi vastuvõtul osalenud invaliidid lubavad siiski parimat loota. Nende kohalviibimist pole ka kantselei inimlikuks veaks tunnistatud, nagu seda tehti ühe Põlva lihtinimese kutsega.

Lihtne elu on aga külmks läinud. Kuuldavasti kogu Euroopas. Vajadus küttepuude järele peaks kõikide turuseaduste järgi hinnad lakke ajama. Samas pääsevad tänu sellele külmale metsamehed ka pehmema põhjaga raiekohtadesse. Võite kaks korda arvata, kelle metsad nüüd kütteks tehakse. Märksõnad elatustase, tööjõu hind ja auk riigieelarves. Kas ei tehtud Eesti kaitseväele liiga, kirjeldades Nursipalu metsaraadamist kui liigset kiirustamist?

ARVAMUS