Menu

.      

JUHTKIRI Lõunaeestlane on aina odavam

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Meie elu muutub järjest kallimaks ja järjest sagedamini tuletatakse meile meelde, kuidas raha järjest rohkem kätte jääb. Huvitav oleks lõpuks teada, mis raha see on, kui hinnad on vähemalt Võrumaal oluliselt nobedamad tõusma kui paigaltammuvad palgad. Kõige rohkem rikub tuju poeskäik ja klienditulva naudivad Võru toidupoed vaid pensionipäevadel ja Humana ehk ka siis, kui saabub „uus” kaup. Kummaliselt käitub riik, kes, olles juba ette plaaninud oma ametnike palgatõusud, punnib üles kütuse- ja elektriaktsiise, andes alamatele märku, et ta ei saa jagu „ahnetest kaupmeestest”. Asjaolu, et justiitsministeerium julgeb välja tulla elatisrahade vähendamise ettepanekuga, et vaadatavaim uudistesaade õpetab teist Eestit poe tagant prügikastist toitu otsima ja meedia promob taaskasutust, pole tegelikult üldse naljakas. Riigifirmadest, mis justkui kuuluksid rahvale, on osatud teha justkui maksuameti filiaalid, mis kutsutud „omanikku” viimast võtma. Usutavasti taipab terasem lugeja, kellest jutt ning oskab märgata, kelle kõrvad paistavad Eesti euroalast oluliselt kiirema inflatsiooni taga.

Eri ametkonnad opereerivad erinevate andmetega, kuid inimesele on selge, et hinnatõus on Eestis kiirem kui Lätis või Soomes. Huvitav, et naabrid saavad ja meie riigike pole isegi matkimisvõimeline … Seal on esmatarbekaupadele osatud käibemaksuerisusi tekitada. Meil suudeti küll omal ajal ajutiselt päeva pealt käibemaksu tõsta ja unustadagi see kriisiaegseks. Pentsik on ketipoodide ja igasugu eurodirektiivide esmaeelistamise ajal kuulda äkki jutte sellest, et Eesti on väike turg. Kus on loogika, kui kõiges muus oleme üks suur Euroopa Liit?

Riigikogu valimised on tulekul ja väga oodatud on poliitiline jõud, mis ei peaks eestlast kõige odavamaks eurooplaseks. Aeg oleks mõista, et riik võib tõeliselt väärtuslikest inimestest (erialaspetsialistidest maksumaksjad) lihtsalt tühjaks joosta. Aeg oleks arvestada eestlase eripäraga jalgadega hääletada. Praegune tee viib mugavuspoliitikute tasuta ühistranspordiga vanadekodu-riiki, mida pole üksi eestlane Balti ketis tahtnud. Hinnad ja sissetulekud on ühe vorsti kaks otsa. Miskipärast tööl ja poes see täna nii ei paista.

ARVAMUS