Menu

.      

ARVAMUS Segaduses eestlased

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

 

Pidulik nädal on pihta hakanud ja nagu viimasel ajal kombeks öelda, siis „hakkame sättima”. Eesti Vabariigi aastapäev langeb sel korral pidulikult pühapäevale. Mõneti esmaspäevast reedeni tööl käiva inimese jaoks kerge pettumus, aga pidupäev on pidupäev ja ehk siis andestatakse, kui esmaspäeval nii mõnigi peomeeleolus või kiluvõileiba lembuses tööle vaarub.

Alles see oli, kui sõbrapäev lõppes ja juba peab hakkama uueks peoks valmistuma. Tahaks rohkem igasse asjasse panustada, muidu tuhiseb kõik nii kiirelt ja segaselt mööda, et ei taipa nautidagi. See on see, kui kõiki maailmas peetavaid pühi soovitakse ära tähistada. Seda enam, et asjad on meil siin valimiste eel pea peale pööratud ning väärivad erilist tähelepanu. Välismaal olevad valimisjaoskonnad juba avati nädalavahetusel ning osa meist on oma valiku teinud. Meie siin saame veel praegu juurelda ja arutleda kõige kallimate valimislubaduste üle, et siis viimasel hetkel poolt vahetada või valikut oma peas ja südames ning lõpuks valimissedelil kinnitada. Teinekord jääb mulje, et valimisplakatitele võiks juba eos maalida ühe või teise erakonna kõige kallimad lubadused. Siis saaks juba varakult juurelda ka selle üle, et kas neid kalleid lubadusi on reaalne ka kinni maksta. Teoreetiliselt on teineteise mahategemise teooria asendunud kalleimate lubadustega ning nende ületrumpamisega. Kaklust ja kirumist oli eestlasele kohaselt mõnikord vähemalt põnev jälgida.

Igal juhul on iga patrioot nädalalõpuks valmis, samuti on iga endast lugupidav eestlane valmis peagi ees seisvateks riigikogu valimisteks ning peaaegu iga välismaine patrioot juba oma valiku teinud. Nii nagu on uusaastalubadustega, võiks ju midagi toredat lubada ka sel vabariigi sünnipäevanädalal. Näiteks sedagi, et kangema joogi pidulauale ostame ikka siit poolt riigipiiri ja mitte mujalt. Aga proovi sa siis lojaalseks jääda, kui isegi Eurovisioonile saadetakse Eestit esindama rootslane. Ainsaks lohutuseks sel puhul on muidugi see, et eestlased võitsid Rootsi ralli. Ehk siis lubame, et rootslastega oleme tasa ja vabariigi aastapäevaks Lätist viina ei too.

ARVAMUS