Menu

.      

Saiake või porgand?

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Pixabay

JUHTKIRI Kahel korral aastal võtavad inimesed südameasjaks hakata tervislikumaks, saledamaks ning paremaks. Need perioodid toovad liikuma peamiselt inimesed, kes regulaarselt seda ei harrasta ja oma toitumisele väga palju tähelepanu ei pööra. Üheks selliseks perioodiks on soojade ilmade saabumine. Üldiselt läheb vasikavaimustus hiljemalt sügiseks üle.

Kevade tulek loob laiema valiku liikumiseks. Umbse ja sageli kalli spordisaali saab vahetada vabas õhus liikumise vastu. Käiku lähevad jalgrattad ja rulluisud, sekka jalutamine või jooks. Päikseline ilm ja kuiv asfalt ajavad pea sassi ning sageli hinnatakse oma võimeid üle. Jalgratturid, kes tänavale sattunud justkui karud talveunest, on veel uimased ja hajevil. Siiski peaks olema reegel number üks, et tähelepanu peab liikluses koondama teineteisele. Paljud sellest kahjuks kinni ei pea. Sageli kehtibki see just niinimetatud ajutiste liiklejate puhul. Hooaja lõpus saab küll juba kogemuse kätte, aga seejärel lükatakse jalgratas taas keldrisse kevadet ootama.

Sama on tervisliku toitumisega. Vaimustutakse ja siis antakse jälle alla. Olenemata sellest, et väljastpoolt proovitakse anda mõjutust ja tõuget tervislikuma toidu poole. Või siiski? Miks valib pealinn kevade eel just linnale pagaritoodet, saiakest? Kusjuures esimesed 1500 saiakest peaksid linnarahva kõhtu minema juba 15. mail. Ühelt poolt propageeritakse igal sammul tervislikkust ja juurutatakse koolitoitudesse rohkelt köögivilju, samas pakutakse linnarahvale pidupäeval saiakesi. Millest see tuleneb, seda võime ainult eeldada. Väljanägemine vaevalt värvilisel juurikakandikul kehvem oleks kui saiakausil. Samas oleks üsna tavatu vaadata rahvahulka pidupäeva tähistamas ja porgandit närimas.

Ju on rahvaüritustel veel vara tervislikuks hakata, aga küll tuleb ka nende aeg. Võib-olla peljatakse lihtsat juurikat pakkuda ja kahjuks on prestiižne tervislikkus liiga kulukas. Sama tulemuseni jõuab lõunapausil toidupoes riiulite vahel tuiates. Kotlet kahe saia vahel lõunaks maksab alla kahe euro, udupeen ja tervislik salatikomplekt üle viie. Pole siis ka ime, et suurtel rahvaüritustel saiakese kasuks otsustatakse ja et lõunapausid kokkuhoiu lootuses samuti saia nahka lähevad.

ARVAMUS