Menu

.      

Emaks olemist ei saa raamidesse suruda

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

JUHTKIRI Ühiskond surub inimesed raamidesse, kuid on asju, mille puhul see kõik ei olegi nii lihtne. Viimasel ajal räägitakse palju sellest või lausa heidetakse ette, et naised sünnitavad aina hilisemas eas. Arvamuse on kujundanud lähiminevik, mil oli tõesti periood, kus sünnitamine oli jäetud väga noorte naiste ülesandeks. Nüüdseks on trend muutunud, kuid ühiskond ei oska sellega veel toime tulla ega kaasa minna. Praegu on ainult 14 protsenti sünnitajatest nooremad kui 25aastased. Keskmine sünnitaja on 30aastane. Aegu tagasi tauniti näiteks 29aastast sünnitajat ja tembeldati ta avalikult vanaks.

Tõsi on hoopis see, et emadus ei küsi vanust. Emaks saavad ka 13aastased ja 50aastased. Kõikumine käib äärmusest äärmusesse ja ei ole ühiskonna kritiseerida, kas keegi on teinud väga valesti. Emadus on asi, mida raamidesse suruda ei saa. Võib olla ideaalses sünnitamise eas naisi, kes ei pruugi olla pooltki nii head emad, kui ühiskonnas kas liiga vanaks või liiga nooreks emaks sildistatud naised.

2018. aasta 1. jaanuari seisuga olid 77 protsenti Eestis elavatest naistest emad, mis on kolmandik kogurahvastikust. Seega 77 protsenti naistest saavad homme tähistada emadepäeva selle kõige otsesemas tähenduses. Sekka loomulikult kasuemad ja vanaemad. Keskmine ema on 56 aastat vana. Kõigist emadest on vaid üks protsent nooremad kui 25aastased ning rohkem kui 60 protsenti emadest on 49aastased ja vanemad. Protsentidesse ja numbritesse ülearu süvenemata mahuvad kõik emad tegelikult raamidesse.

Ühiskonna suhtumine tekitab ebamugavust ja ebakindlust nii emades kui ka lastes. Eriti emadepäeva eel tasub mõelda sellele, kas on ilmtingimata tarvis arvustada. Lapsed, kes käivad esimest aastat kooliteed, peavad sageli tundma hukkamõistu ja puurivaid silmapaare, kui nende esimesele emadepäeva kontserdile tulev ema on ühiskonna jaoks kas liiga noor või liiga vana. Lapse jaoks on ema erakordne ühiskonna raamidest ja vanusest hoolimata.

ARVAMUS