Menu

.      

Nii see maailm ringi käib

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Pixabay

JUHTKIRI Üks asi viib teiseni, mõni asi tuleb ja teine läheb ning kolmas hoopis kordub. Ühest küljest seati alates esimesest juunikuu päevast nõudeks peita alkohol kaubalettidelt ära. Kaupmehed olid tigedad ning kogu ümberehitus kulutas palju eurosid. Inimene harjub aga kõigega ja käsk on kahjuks vanem kui meie. Kõik kaupluseketid ja ka üksikud poekesed olid sunnitud varem või hiljem kas või hambad ristis seaduse loodud käsku täitma.

Alkohol silma alt ära pandud, võis südamerahuga hakata oma aegumatuid rumalusi lappima ja alkoholiaktsiisi langetama. Kõik, kes hinge kinni hoides ootavad selgust, kas alkoholiaktsiisi langus ka lihttarbijani jõuab, said rõõmustava uudise osaliseks. Erilist rõõmutantsu tasub teha muidugi kangema kraami armastajatel, sest aktsiisilangusega on mõned kaupluseketid lubanud viinapudeli hinda lausa pooleteise euro võrra langetada. Pisut meeleheidet peavad tundma aga need, kes armastavat lahjemat kraami, sest pudelitäie õlle hinnalangus jääb lubaduste kohaselt kõigest 0,10–0,14 euro vahele. Seega võib õllejooja end lohutada, et ei tasu piiri taha märjukese järele minna. Nimelt saab alates juulikuust panditaara tasu võrra veelgi kokku hoida. Ehk siis 0,10eurose pandiraha asemel on igalt pudelilt veel samas summas lisavõit, mida saab edumeelselt kasutada näiteks erinevate taaraautomaatide vahel tiirutamiseks, sest enamasti ei soostu need korrektselt töötama.

Et iga suvekuu alguseks mõni sooja ilma nautlevate uljaspeade meeli selgemaks lööv seadusemuudatus jaguks, siis asutakse uuest nädalast ka tubakalembeste heaolu kallale. Kuna eestlane on parajalt kangekaelne ja jäärapäine, siis ei aitagi muu, kui tuleb eeskirjadega kõik puust ja punaseks ette maalida. Peites ära nii alkoholikui ka tubakatooted on veidi naiivne arvata, et seetõttu nende toodete ihalejad päris alkoholi- ning tubakatarbimisest priiks hakkavad. Veidi meenutab isegi lasteaiamentaliteeti. Kui mõistusega inimene aru ei saa, siis tuleb ahvatlused silma alt kaugemale käkkida.

ARVAMUS