Menu

.      

Koljatid teavad, mis on hea

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

FOTO: Aigar Nagel

JUHTKIRI Iseseisev mõtlemine ja otsustamine on iseseisva inimese ühed põhiomadused. Teinekord ainult tahtmisest ei piisa ja otsused teeb kogemata ära keegi teine. Otsustatakse aga paraku nii, et iseendil sõna sekka ütlemiseks võimalust ei jäägi. Kehvem on olukord, kus inimene ei märkagi, et tema eest on kõik mängunupud laual juba paika liigutatud.

Nii on näiteks suuremad jaekaubandusketid otsustanud, et nii ostjatele kui ka müüjatele on parem ja lihtsam ning tulusam variant just see, kui enamik mehitatud kassasid läheb aja jooksul üle iseteeninduskassadele. Esiti tolereeritakse veel neid, kes on kategooriliselt iseteeninduskassade vastu ja piiksutamise pulti ka relva ähvardusel kätte ei haara.

Aeg teeb aga omad korrektuurid, sest ka viimseni mehitatud kassade usku olijad on aina rohkem leidnud end kaupluses iseteeninduspuldiga ringi vehkimas. Põhjuseks ainult üks lihtne lause: aeg on raha. Kuna kaupmeestekoljatid teavad, et iseteeninduskassade kasutamine on igatepidi parem ja kasulikum kõikidele osapooltele, siis ei vaevuta enam mehitatud kassade peale ressurssi kulutama. Juhul kui klient ei ole valmis kulutama poeskäigule topelt oma ajast, et seista ainukese mehitatud kassa väljaveninud sabas, siis on ta sunnitud haarama ammu kardetud iseteeninduspuldi ja sellega mööda müügisaali ringi tuisates oma ostud ise registreerima. Nii olla mõistlikum ja parem kui mehitatud kassa kasutamine, sest mehitatud kassasse ei ole anda piisavalt tööjõudu ja seetõttu on kauplusekettidest täiesti olenematutel põhjustel kõigile parem, kui kasutatakse just neid nutipulte.

Samal arvamusel on ka pangakontorid. Pärast koroonakriisi ollakse visad end taasavama. Aga mitte seepärast, et haigusepuhang oleks endiselt kõrgel tasemel või et avamiseks ei ole piisavalt finantsi. Ikka seetõttu, et nii on kõigile parem. Kurikuulsate pangahiidude sõnul õpetas suletud aeg kõikidele osapooltele, et just internetis ise oma toiminguid ära tehes säästetakse nii aega kui ka raha. Nii nagu kaupluse külastajale tehti esiti mehitatud kassa kasutamine ebameeldivaks ja ebamugavaks ning järg-järgult kaotati üldse, nii on ka pangakontorid kõigi heaolu nimel teinud kontorite füüsilise külastamise korra ümber. Löögile saab vaid pingutuse ja kokkuleppe alusel, sest nii on kõigile parem.

ARVAMUS