Menu

.      

JUHTKIRI Eriline olukord

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Kuigi eriolukorda ei ole välja kuulutatud, kehtivad nii mitmeski kohas ulatuslikud piirangud. On neid, kes arvavad, et viiruse leviku pidurdamisest on Eestimaal puudu ainult eriolukorra väljakuulutamine ning seda mitte tehes ollakse hukule määratud. Eesti tõusis nakatumisnäitaja põhjal maailma liidriks ning teadjamad ei leia, et ainult eriolukord oleks asjade käiku pidurdanud.

Siiski, kuigi eriolukorda ei ole, on olukord riigis igas mõttes eriline. Eriline võiks tähendada eristumist ja omalaadsust heas mõttes, kuid paraku muudab olukorra eriliseks piiride hägusus, arusaamatud reeglid ning kahtlus selles osas, kas vabadus on piisavalt piiratud või mitte. Nii on enamikul ettevõtetel lubatud moodne kauplemisviis.

Näiteks drive-in ja kaasamüük. Ka e-poe müük on saanud täiesti uue tähenduse, sest kaup ei jõua tavapäraselt alati pakiautomaati, vaid väljastus toimub soovi korral ka kodulinna kauplusest. Ainukeseks eeliseks selliste reeglite puhul on see, et armas eestlane peab end tagasi hoidma ning ei saa füüsiliselt kaupluses sihitult ringi uidata, vaid peab selle osa vahetama e-poe vastu. Küll aga puutuvad klient ning müüja siiski kokku kauba üleandmisel.

Inimesed soovivad oma vabadust tagasi, ettevõtjad soovivad kuidagigi ellu jääda ning valitsus soovib piirangute täitmist piire nihutamata. Siiski ei ole viimaseks kõik sada protsenti tehtud. Paljude meelest on kokku hoitud valedest kohtadest ning kaubandusettevõtete piirid on seal, kus lõpeb tegusa ettevõtja fantaasia. Ühelt poolt on hätta jäetud need, kes soovivad enesetunde parandamiseks ja vaimse tervise parendamiseks enda füüsilisele vormile keskenduda. Paraku treeningud, sealhulgas individuaaltreeningud, on keelatud. Küll aga saavad oma vaimu toidetud need, kel uued ripsmed, kulmud või juukselõikus silma särama paneb ja vaimu toidab, sest teenusepakkujad on volitatud ka piirangu ajal oma kliente vastu võtma, küll aga 25protsendilise täituvusega. Kuidas aga piiritleda seda täituvust juuksurisalongis, kus enamasti käibki üks kunde korraga?

Erilises olukorras jäävad ellu leidlikumad ja julgemad!


 

ARVAMUS