Menu

.      

Kalevi alt välja, 5: Kust võtta tarkust kellakeeramise kohta?

  • Kirjutas Kalev Annom

Kalevi alt välja, 3. E-riik ei saa rahvaga suhelda?

KALEVI ALT VÄLJA NR 5 > Homme, päeva esimestel tundidel keeratakse kellad suveajale. Juba enne magamaminemist soovitatakse kellad tunni võrra ette keerata. Aga mis saab sügisel? Kas minna talveajale?

Paar aastat tagasi oli teema arutusel ja arvati, et kellakeeramise lõpp saabub aastal 2021.

Nüüd on see aasta käes, kuid otsustatud ei ole veel midagi. Peaminister aga ähvardab (ennustab) hoopis suvel koroonapiiranguid rohkem jõustada. Meie koroonatalv läks abielureferendumile ja kevad vihakõnele, nagu polekski midagi muud tarka teha.

Dr Fr. R. Kreutzwald kirjutas 155 aastat tagasi „Ennemuistsed jutud”, kus oli ka lugu „Tark mees taskus”. Küll nüüd oleks seda tarka mehikest tarvis, et õige otsus teha.

GMT

Teadlased on välja arvutanud, et kui jääda vööndiaja juurde, siis oleks meil õhtuti vähe valget aega ja oleks lausa narritegu lasta valgel ajal raisku minna. Huvitav, et umbes samal ajal „Ennemuistsete juttude” ilmumisega pöörati Inglismaal tähelepanu Greenwichi Kesmisele Ajale (GMT). Seda oli tarvis raudteeliikluse korraldamiseks.

Päikeseaeg

Enne seda kasutati päikeseaega ja vööndiaega ei olnudki. Võib öelda, et see oli ammu, üle poolteise sajandi tagasi. Päikese järgi oma toimetamisi sättida mõnele meeldib, mõnele mitte.

Euroopa Liiduski ollakse kahevahel.

Loogiline oleks, et lähinaabritega (Soome, Eesti, Läti, Leedu …) ollakse ühes ajas. Soomlastele paistab meeldivat vööndiaeg, mitte homme algav suveaeg, mis annab meile valged õhtutunnid ja kaunid päikeseloojangud.

Euroopa Liidu häda

Siin ja seal on välja öeldud, et euroliidus olles ei ole võimalik vastu võtta mitte ühtegi head otsust, alati peab kompromissitama ja otsus on ebamäärane.

Psühhoanalüütik Endel Talvik on otse välja öelnud, et eestlastele sobib suveaeg ja veelgi paremini oleks homme kella keerata lausa kaks tundi ette, siis saaksime kõige paremini valget aega ära kasutada.

Siin on kindlasti poolt ja vastu argumente, kuid tõesti, et see kellakeeramine lõpuks paika panna, kulutame aega abielureferendumile, mis läks tuhinaga nii rööpast välja, et ettepanekud tulid liituda Moskvaga ja võtta kasutusele rubla! Aga aeg kulus.

Uuel aastal võeti suure õhinaga päevakorda vihakõne, millest sai pehmendava tõlkega vaenukõne. No ei ole see vihakõne hetkel nii oluline. Aga aeg kulus.

Kui me aga vihakõnega oskuslikult edasi ei liigu, siis pärast 15. aprilli ähvardab meid trahv, mille maksavad kinni aga maksumaksjad.

Suveaja poolt!

Eesti, Läti ja Leedu on suveaja poolt. Soome eelistab vööndiaega ehk talveaega, et olla samas ajas Rootsiga.

Teadlased on statistikaametile tuginedes välja arvutanud, et talveaja puhul magaksid eestlased 564 tundi valgel ajal, kuid suveajaga poole vähem, 352 tundi. Numbreid vaadates oleks otsuse tegemine lihtne.

Tulles äsjasest pimedast talvest peaksime väga hästi aru saama iga valge aja tunni olulisusest. Suveaeg teeb Eesti õnnelikumaks riigiks ja õnnelikkust on meile väga tarvis.

Miks seda küsimust 101 riigikogulast ei aruta tuhina ja õhinaga? Miks? 

Kalev Annom FOTO: Gretehe Rõõm


 

ARVAMUS