Menu

.      

JUHTKIRI Kolmas laine ja kood kollane

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Esimesel koroonalainel seilates ei arvanud keegi, et tuleb ka teine ning kolmaski. Sihiks oli vaid viirusekriisist väljumine, kuid veel ei osatud mõelda sellele, kuidas õppida olukorraga elama.

Nüüd, olles äsja sisenenud kolmandasse lainesse, suudavad inimesed veel kokku lugeda ja teadvustada, kui mitmenda lainega on tegu ning kui kaua saadi nautida piirangutest peaaegu priid elu. Päris koroonaeelne aeg kipub juba ununema. Peale kolmanda laine väljakuulutamise kinnitati eile ka tagasijõudmine kollasele ohutasemele. Rohelises tsoonis sai Eestimaa viibida vad napid nädalad. Kui senini oli lootust kuulda leevendusi piirangute osas, siis alates sellest on tarvis pigem end valmis panna uute piirangute kehtestamiseks.

Välja on kuulutatud tõde, et piiranguterohkemat elu hakkavad elama just vaktsineerimata kodanikud. Ühelt poolt ebaõiglane, kuid teisalt õiglane. Vaktsiinivastased ei suuda uskuda, et nad võivad jääda ainsateks, kes vabaduse nii suurel hulgal kaotavad. Teisalt ei suuda uskuda vaktsineeritud, et tänu vaktsiinivastastele püsib vaktsineerituse tase napilt üle 50. Eesmärk on püüda vähemalt 70.

Kui veel mõni aeg tagasi sai põhjuseks tuua vaktsineerimisaegade nappuse, siis käesolevast nädalast tuuritab Eestimaal vaktsiinibuss. Loll on see, kes vabandust ei leia ja nii on vaktsiinipõlgurid skeptilised. Vaktsineerida ei tohiks ratastel, vaid seda peaks tegema meditsiiniasutuses hulga tohtrite valvsa pilgu all. Tagasi vaadates meenuvad aga peaaegu kõigile eestimaalastele kümned korrad, mil mistahes vaktsiinisüst saadi koolis meditsiiniõe käest koridoris järjekorras seistes ja suts toimus kui möödaminnes. Hoolimata lapseeast ei kardetud ega nõutud lisaselgitust. Kui siis peljati valu, mida füüsiline torge põhjustab, kuid seegi oli asjata.

Värske kolmanda laine harjal on nii mõnigi suurüritus kohe algamas või juba käsil. Selmet panustada 100 protsenti tavapärasesse korraldustööse, on tarvis teha ohtrat selgitustööd kas või millise rahvakogunemise väisamiseks on tarvis vaktsineerimispassi või negatiivset testitulemust. Peale selle murtakse pead, kuidas kokkuvoolanud rahvahulgad lahus hoida ning vältida nende põrkumist või rahvaarvu lubamatut hulka. Sellised on tänapäeva mured.

ARVAMUS