Menu

.      

JUHTKIRI Piitsa ja präänikuga

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Pixabay

Kui ei saa heaga, siis saab halvaga ja kui ei saa halvaga, siis saab heaga. Tundub lihtne, kuid praktikas on keeruline teostada. Esimesed inimesed said oma vaktsiinisüsti juba ammu aega tagasi, kuid skeptilisemad ning vahel ka laisemad ei ole seda teed veel jalge alla võtnud. On neid, kes on langetanud kindla otsuse end mitte kaitsepookida lasta, kuid on ka neid, kes ei ole lihtsalt viitsinud seda teha. Jagub ka neid, kellel on asi jäänud teadmatuse taha.

Esiti oli lihtne. Arvati, et kuna vaktsiinid olid esmalt justkui luksuskaup, siis saab tarnete vallapäästes kõigile järjest vajalik doos manustatud. Nii aga paraku ei läinud. Kui huvilised said ära süstitud, siis tuli ette piir. Osalt on need esimesed süstisaajad kindlasti päästnud ka riigi täieliku lukkuminemise käest, kuid suur tee on veel käia. Kui alguses pidi inimene käima kõrvade peal, et talle vaktsiinimammonast raasuke jaguks, siis täna peab riik kõrvade peal käima, et kaitsepookimisse mitteuskujad end süstida laskma saada. Nii on välja mõeldud erinevaid imevigureid. On nii piitsa kui ka präänikut!

Oli naiivne arvata, et vaktsiinist importkauba tegemine paneb selle järgi lõpuni tormi jooksma. Kui eksklusiivsest saab tavaline, siis muutub üldjuhul ka inimeste huvi leigemaks. Seda mitte ainult vaktsiinisüsti, vaid muugi elust enesest leitava puhul. Paraku tekitab enamikes eestimaalastes präänik umbusku ja piits ajab pöördesse. Nii on agaralt tõrvama asutud ideed justkui kaitsepookimata inimesed jäetaks ilma hüvitisest, mida makstakse teistele isolatsioonis viibijatele. Taoline olukord paneb ägestunud vaktsiinivastased veelgi enam tuld purskama ja ajab tigedaks nii nagu pulli, kellele punast rätikut näidatakse. Omalt poolt lubatakse, et hüvitamata karantiini ei sunni neid keegi, sest laenumaksed ja elektriarve ei küsi, kas parasjagu oli võimalik tööl käia või oldi sunnitud mõneks ajaks lähikontaktsena kõrvale jääma.

Eakamat ja noort skeptilist vaktsineerimata eestimaalast meelitatakse präänikuga. Olgu selleks siis hea selgitav sõna, mitukümmend eurot peopeale kätte või ahvatlev nutitelefoni värskeim mudel. Kui esimesed vaktsiinisüsti saajad olid eliidi hulka kuuluvad seetõttu, et kaitsepookimist kõigile veel ei võimaldatud, siis tänased viimased vaktsiinisaajad saavad koorekihti kuuluvatena tasustatud eurodega või läikivate ahvatlevate nutividinatega.


 

ARVAMUS