Menu

.      

Juhtkiri Kuhu paigutada pisku?

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Juhtkiri Kuhu paigutada pisku? FOTO: Pixabay

Kaua oodatud kaunikene ehk teise samba pensioniraha lasi end küll pikalt oodata, kuid uppus nobedalt teadmatusse. On neid, kes saavad saadud raha vilju aegu hiljem maitsta, kuid suur osa on neid, kes investeeris ainult hetkehüvedesse ning aasta või poole pärast isegi ei suuda meenutada, kuhu see number pangakontolt valgus.

Pensioniraha liigutamisest ei anna ülevaadet mitte ainult septembrikuu, vaid ilmingud näitasid oma nägu juba varem. Eestlane armastab hästi elada ja teinekord ka ette elada. Nii mõnigi, kes oli pensioniraha taotluse sisse andnud, tuiskas vilju juba varakult nautima. Tehti kulutusi, mille suuremaks realiseerimiseks oli tarvis hilisemat rahasüsti, mida siis pensioniraha laevana sügiseks oodati. Raisati ka sääste, mida hiljem teise samba rahaga asendada. Nii on kulutuste pillerkaar käinud juba mitte paar kuud, vaid lausa kuid.

Tüüpiline eestlane ei armasta nähtamatuid asju. Nii mõnelegi ei ole oluline see, milline on sisu. Mugavusest seevastu peetakse lugu, kuid ennekõike olgu ikka välisilme klants. Nii hinnatakse küll toaseinte vahel toimetavat robottolmuimejat, kuid peatähtis on ikkagi kodumaja välimus ning trepi ees seisev sõiduk.

Endale ehk tunnistamata, kuid tahtlikult või tahtmatult võrreldakse end aina teistega. Nii naabrite kui ka tuttavate ja miks mitte lähedastega. Soovitakse olla nii mõnelgi alal parim, või kui mitte olla, siis vähemalt välja paista.

On kindlasti neid, kes pensioniraha eest endale vajaduspõhiselt uue sõiduki soetasid, kuid jagus ka neid, kes lihtsalt suurushullustuse käes soovides naabrist parem olla oma töökorras suksu säravama vastu välja vahetasid.

Teise rahakotti ei ole viisakas piiluda. Küll aga on meediasse paisatud kokkuvõtted pensioniraha tarbimisest joonistanud avalikkusele pildi keskmisest eestlasest ja tema tarbimisharjumustest. Kokkuvõttes võib ju unistada arukast investeerimisest ja planeeritud rahakasutusest, kuid kui aastaid ihaldatud kõrvalhoone või uhkem auto tunduvad elu edasi viivat, siis ei ole patt võimalust kasutades tegutseda. Lõppkokkuvõttes võib arukas investeering kõrvalhoone ehitusse või kodu remonti olla mõistlikum kulutus kui rumal investeerimiskatsetus.

ARVAMUS