Menu

.      

JUHTKIRI Tere, tali!

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Täna saab iga eestimaalane öelda „Tere, tali!” ja seda muretult. Kui viimasel ajal on nii kütuse- kui ka elektrihind, kingimaania, aina kallinev toidukaup, Omikrontüve levik ning kohalike omavalitsusjuhtide palgatõus pannud inimesed mitte just hea alatooniga turtsatama „Tere, tali!”, siis täna võib imestusnooti kirjeldava lause lendu lasta ka tagamõtteta.

21.12 kell 17.59 algab ametlikult talv. See teadmine tundub esiti võõras, sest käreda pakasega kostitati eestimaalasi juba mõni aeg tagasi ning ka sulailmad on jõudnud juba oma jälje jätta. Kel talve saabumisega erilisi emotsioone lõkkele ei löö, võib end haakida toomapäeva lummusesse ja puhtaks küürida iga viimse kui kodunurga, et jõuluajale särava puhtusega vastu minna.

Viimase aja tegemisi eemalt kaedes tundub ilmselt keskmisele eestimaalasele, et ärklikorruse asemel oleks tarvidus hoopiski südametunnistusi kristallselgemaks koristada. Ka seda jõuab veel enne aasta lõpu saabumist teha, sest aasta lõpuni on jäänud küll napid, kuid piisavalt toimekad kümmekond päeva.

Kui aasta lõpp kostitab pigem uue aasta lubadustega, siis peagi saabuvatel jõulupühadel proovitakse lihtsalt olla parem inimene ning andeks saada ja teistele ka andeks anda. See on aeg, kus näpuga näidata ei ole viisakas ning kurvemaid stsenaariumeid esile kraamida ei tasuks. Enamasti on isegi teinekord natuke trotsi täis eestimaalane sellise tasakaalukusega toime tulnud ja ehk hüüabki sel kaunil jõulunädalal ja talvealguse ametlikul päeval ainult heade kavatsustega: „Tere, tali!”.

Teisest küljest on kiusatus ka parastada ning õiglust jalule sättida ja taga ajada, sest aasta lõpp on peale kauni ja püha rahuaja ka kokkuvõtete tegemiseks kõige paslikum periood. Nii kriibib paljude hinge olematu palgakasv, hindade kiire eest äralippamine, krõbekallist elektrihinnast tingitud jahe tuba ja naabrimehe uus äsja soetatud auto.

Sellegipoolest on raskel ajal endiselt neidki, kes peale oma pere ja lähedaste soovivad kingipakiga meeles pidada ka võõraid. Kuniks on rõõmu jagajaid ainult siira rõõmu vastusaamise eest, ei ole kadunud ei jõulurahu ega ehe heameel talve saabumisest!

„Tere, tali!”

ARVAMUS