Menu

.      

JUHTKIRI Head uut aastat!

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Foto on illustratiivne FOTO: pixabay

Uus aasta on ametlikult alanud ja isegi uue aasta esimene täistöönädal on hoo sisse saanud. Mida keegi uuest aastast ootab või loodab, on igaühe enda mõelda ja teisalt ka igaühe enda kätes. Pelgalt aastanumbri vahetumisega ei saa aga olnut seljataha jätta ja kõike uuelt leheküljelt alustada. Nii jäävad paljude eestimaalaste mõtteisse ka käesoleval aastal seigad möödunud aastast ja aastavahetusestki.

On juhtumisi, mis puudutavad rohkem vaid lähedasi, kuid on ka sellist traagikat, mis ei jäta külmaks mistahes võõrast pealtvaatajat. Kõikide juhtumite ühiseks teguriks on vaid see, et olnut ei saa olematuks muuta. Nii mõlgutab igaüks meist mõtteid ja küsib endalt uue aasta alguses: mis oleks kui …? Nii mõtleb ilmselt praegu ka autojuht, kes veidi napsuse peaga kehvade juhuste kokkulangemisel ühe vaevu alanud elu võttis.

Mõista on keeruline, sest hukka mõista on lihtsam. Võrumaalt tabati aastavahetusel vaid üks joobes juht, kuid aina rohkem painab kaineid liiklejaid küsimus: mitu joobes juhti tegelikult iga päev maanteedel ringi vurab? Kas ka see kergelt napsune aastavahetaja oleks jäänud politseile tabamatuks ja pääsenud nii-öelda karistuseta, kui ta ei oleks olnud valel ajal vales kohas ning sattunud traagilisemate sündmuste keerisesse, kui seda on purjuspäi politseivilkuritele jalgu jäämine.

Puhta taustaga enne karistamata eestimaalase osas loodetakse mõistmist, mis ühest küljest on ka mõistetav. Teisalt ei tea keegi iial, kui mitu korda on õige aeg ja koht talle karistusest hõlpu andnud ning tabamata imeks jäädes teda ränkade ja ka pehmemate tagajärgede käest päästnud.

Igaüks võtab äsja lõppenud aasta kokku omamoodi. Kes loeb üle veesurmad, kes tulesurmad. On vähe neid, kes proovivad meenutada vaid positiivset. Koroonaeitajad rehkendavad numbritesse vaktsiinidoosi saanute hukunumbreid, vaktsiiniusksed leiavad aina rohkem põhjusi, mis viitavad ravimi päästevõimekusele. Ometi ühendab ka neid kahte leeri üks lootus uueks aastaks. Lootus, mille on julgenud välja öelda mitu teadlast ja ka soolapuhujat: käesolev aasta jääb viimaseks koroona-aastaks.

ARVAMUS