Menu

.      

JUHTKIRI Elektripuhkus

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

JUHTKIRI Elektripuhkus

Viimased nädalad ei anna mahti ühekski teemamuutuseks. Hinnatõus on tulitav teema, mida võetakse üles kassajärjekorras seistes, spordiklubide riietusruumides, rääkimata sellest, et omade inimestega juhuslikult või plaanipäraselt kohtudes.

Esimesele kohale platseerub elektrihind, kuid kerget paanikat külvab eestimaalastes juba ka toidukaupade hinnatõus. Teisalt kasutavad olukorda targasti ära nii mõnedki ettevõtjad. Üks Eestis kanda kinnitanud üsna populaarne kauplusekett lubab lausa toidukaupade hindade külmutamist. Mida aga selle külmutatud raha eest saab? On tervitatav, et mõnda toiduainet saab olenemata ajast ja hinnatõusuprotsendist jätkuvalt nii-öelda vana hinnaga soetada, kuid nimistut sirvides peab nii mõnigi pere oma poenimekirja ümber sättima. Juhul kui loomulikult soovitakse sellistest püsipakkumistest päriselt ise osa saada. Kindlasti on neid, kellele hinnakülmutusnimekirjas pesitsevad tooted hästi passivad, kuid suur hulk on ka neid, kes saia asemel valiksid sepiku või leiva ning piimašokolaadi asemel eelistavad süüa puuvilju ja mett. Loomulikult on patt nuriseda ja iga abi on teretulnud ning pirtsutamine näitab vaid seda, et inimesed ei ole veel viimasesse hädasse vajunud.

Majanduslikult mõtlejad on kriisi üleelamiseks aga märksa mugavamaid lahendusi juurutama asunud. Nii lapatakse läbi hotellide ja külalistemajade kodulehekülgi ning uuritakse teravama pilguga püsikliendi hindu. Nii nagu mõnelgi eestimaalasel oli enne koroonaaega tavapärane plaan soojale maale talvituma sõita, võiks praeguste elektrihindade ning toiduhindade tõusu ajal soojade ilmade saabumiseni pageda mõnda hubasesse majutusasutusse.

Need, kel majapidamise tarvis pangalaenu võetud ei ole, võiks mugavat elektripuhkust tõsiselt kaaluda. Ilmselt ei leidu eestimaalast, kes iial ei oleks unistanud ööst Viru hotellis. Kuu jagu elamist selles luksasutuses maksab kõigest 499 eurot, mis katab napilt mõne inimese detsembrikuu elektrikulu. Kui soovida midagi ka hamba alla saada, siis tuleks kuuajase hotellikülastuse eest välja käia 700 eurot, mis praegu hiigelkiires tempos kasvavaid toiduainete hindu vaadates ei tundu sugugi paha mõte.

ARVAMUS