Menu

.      

Riigivalitsemine on ripakil, juhtminister välismaal

  • Kirjutas Kalev Annom

KALEVI ALT VÄLJA NR 35 > Aasta ema 2022 Aage Õunap ütles, et tal on piinlik meie riigijuhtide ees ja tunneb ennast süüdi, sest tal on lapsed ja neid on palju!? Tunnustusest tähtsamaks peab Aage Õunap seda, et on emana õnnestunud, et lapsed olid need, kes teda märkasid ja soovisid teda esile tõsta.

Emaks olemist ei tohi vastandada eneseteostusega

Kirjandusteadlane Maarja Vaino rääkis möödunud nädalal Vikerraadios, et süstemaatilised vastandused emaks-isaks olemise ja eneseteostuse vahel on lausa kuritegelikud ennekõike noortele mõeldes.

Maarja Vaino jätkab, see suhtumine, mida kahetsusväärselt kultiveeris endine president Kersti Kaljulaid ja näib, et praegu ka peaminister Kaja Kallas, kannab õnnetuseks vilja.

Vaimse tervise kriis

Rõhutamaks noortele eelistada oma elu elamise eelistamist on viinud Eesti vaimse tervise kriisi, mille traagika väljendub enesetappudes, enda vigastamises, milles Eesti on Euroopa tipus nagu üle 20protsendilise
inflatsiooniga.

Mida inimesed tahavad?

See küsimus tundub väga keeruline ja ehk isegi on nii rumal küsida, sest nii palju, kui on inimesi, võib olla ka arvamusi ja vastuseid!?

Tegelikkus on õnneks lihtsam. Kõik inimesed ootavad kevadet ja suve. Oodatakse, millal algab kevad ja tuleb suvi. On koolilõpetamiste aeg ja sisseastumiste aeg, puhkuste, reisimiste aeg.

Praegu just on see ihaldatud aeg!

Kole juunikuu algus

Nagu kriisidest oleks vähe, külvas valitsusjuht möödunud reedel üle riigi matslikult, partnerministritele enne teatamata, valitsuskriisi.

Möödunud nädala kolmapäeval oli lastekaitsepäev, reedel oli Ukraina sõja 100. päev. Laupäeval oli lipupäev, nädalavahetusel suvistepühad. Kõige selle keskel lahvatas ainulaadne kriis Eestis, kus ministritesse suhtutakse nagu etturitesse. Maletajad aga teavad, et etturid on mängu juures teatud hetkel väga olulised.

Koledad pealkirjad

Ajalehtedesse ilmusid koledad pealkirjad. Valitsus kukkus. Valitsusabielu läks lahku. Valitsus ripakil. Valitsus põrus. Kaja ja Jüri sõda sõja ajal. Valitsus varises. Pulmamängud Toompeal.

Nende pealkirjadega tuli nädalavahetusel harjuda ja teada, et meie väikese riigi valitsemise võti on mängitud Isamaa kätte. Keda Isamaa, kes on ka lastetoetuste suurendamise poolt, eelistab?

Veelgi olulisem on, kui ruttu erakond Isamaa selle otsuse teeb. Kohe ootab ees riigikogulaste puhkus, mis algab järgmisel nädalal. Siis tuleb suve tippsündmus jaanipäev ja suvi teeb uksed valla.

Mis või kes on meie probleem?

17. mail (Kalevi alt välja 33) sai siinsamas tsiteeritud Ameerika Ühendriikide 40. presidenti Ronald Reaganit, kes on öelnud, et meil pole mõtet oodata, et valitsus lahendab meie probleemid, sest valitsus ongi meie probleem. Kes võis siis uskuda, et paari nädala pärast nii ongi.

Kes riskib minna valitsusse, kui valimised on kiviviske kaugusel? Need peavad olema tugevad isiksused. Kui palju meil neid on? Kas on? Kas Kaja teab?

Kaja teab

Kaja Kallas on korduvalt rõhutanud, et sügisel-talvel pole raha maksta energiatoetusi. Seda on kevadisel ilusal ajal ebameeldiv kuulata. Paraku pole meelest läinud möödunud talve elektrienergia MWh hind 1007 eurot.

Selliste üüratute numbrite kõrvale sobib paigutada riigiettevõtte ehk maksumaksjaettevõtte Eesti Energia nõukogu liikme mullune sissetulek üle kuue miljoni (6 121 226) euro. See ei ole võimalik, et Eestis on võimalik päevas (ka puhkepäevadel) teenida 16 770 eurot ja igas tunnis (ka öötundidel) 698,77 eurot.

2022. aasta kuutöötasu alammääraks on 654 eurot ja minimaalseks tunnitasuks 3,86 eurot. Punkt!

Kalev Annom FOTO: Gretehe Rõõm

ARVAMUS