Menu

.      

ARVAMUS Tähelepandamatu mees jõulusõime kõrval

  • Kirjutas Urmas Viilma, EELK peapiiskop

Urmas Viilma EELK peapiiskop Foto:  TOOMAS NIGOLA

Jõuluõhtul kirikusse minnes kuuleme seal loetavat jõuluevangeeliumi. See on tekstilõik Uue Testamendi Luuka evangeeliumist. Sellest loost kuuleme keiser Augustusest, kes korraldas rahvaloenduse, samuti Joosepist ja lapseootel Maarjast, kes pidid loenduse pärast minema kodust Naatsaretist kaugele Petlemma.

Petlemma jõudes sünnitas Maarja oma esimese poja ja asetas ta loomade toidusõime, sest muud sobivat kohta kui loomalaut ööbimiseks perel ei olnud. Jõuluevangeeliumist kuuleme ka karjastest, kes olid lambaid valvamas, ja inglitest, kes karjastele ootamatult ilmusid.

Uues Testamendis on ka teine lugu Jeesuse sündimisest, mis ei ole nii tuttav. Jõululaupäeval seda Matteuse evangeeliumisse kirja pandud Jeesuse sünnilugu kirikus ei loeta. Tuttavad on sellest teisest loost siiski hommikumaa tähetargad, kes näevad tähte taevalaotusel, mida peavad ettekuulutuseks uue kuninga sünnist ning tulevad seda last otsima, tuues kingituseks kaasa kulda, viirukit ja mürri. Just teisest sünniloost on pärit ka kuningas Heroodese korraldatud Petlemma lastemõrv ja kirjeldatakse vähem tuntud fakti Püha Perekonna põgenemisest Egiptusesse. Selles loos on juttu loomulikult ka Maarjast ja temaga kihlatud mehest Joosepist.

Edasi lugemiseks palun logige sisse

Digilehe lugemisõigusega saab ligipääsu portaalidele vorumaateataja.ee ja
digileht.vorumaateataja.ee, mis sisaldavad kõiki artikleid, kaastundeavaldusi, kuulutusi ja reklaame. Lugemisõiguse saab vormistada SIIT.


 

ARVAMUS