Menu

.      

JUHTKIRI Obstruktsioon

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Öeldakse, et pill tuleb pika ilu peale. Eesti võimuliidul on see pill igatahes käes. Reformierakonna, Eesti 200 ja sotside kiirustamine kobareelnõuga maksab nüüd kätte. Võimalik, et koalitsioon alahindas vastasrinda, kus üksmeelt pole olnud ülearu ja isegi Martin Helme asemel valiti riigikogu teiseks aseesimeheks Jüri Ratas. Ent väline ilme oli petlik ja sel nädalal on opositsioon näidanud eeskujulikku koostegutsemist riigikogus obstruktsiooni korraldamisel.

Obstruktsioon on parlamendis vähemuse poliitiline võte seadusandliku kogu töö takistamiseks. Sama moodust on varem kasutanud ka Reformierakond, kuid seekordne riigivankrile kaigaste kodaratesse ajamine on vähemalt rahvusringhäälingu hinnangul siiani suuremahulisim omataoline aktsioon.

Esmaspäeval kulusid kõik riigikogu üheksa töötundi protseduurilistele küsimustele ning arupärimiste ja eelnõude esitamisele. Aru päriti 64 korral ja eelnõusid anti üle 63 – kõigi nendega tuleb edaspidi tegeleda.

Juba esmaspäeva õhtul üritas riigikogu esimees Lauri Hussar leida patiseisust väljapääsu. Vanematekogu, kuhu kuuluvad peale riigikogu juhatuse veel fraktsioonide esimehed, võttis kolm pooletunnist vaheaega, aga kokkuleppele ei jõutud.

Teisipäeval oli töötunde vaid kolm ja aia taha läksid needki. Tõsi, teada saadi, mida oli opositsioon küsinud: võimuliit võtku perehüvitiste vähendamise eelnõu sootuks tagasi ja kobareelnõu tuleb lahutada üksikuteks eelnõudeks, et nende üle siis riigikogus debateerida. Võimuliidule see ei sobinud.

Siiski paistis teisipäeval, et koalitsioon võib nõtkuma hakata. Riigikogu istungit juhatanud esimene aseesimees Toomas Kivimägi ütles, et koalitsiooni arvates saaks eelnõusid arutada ka eraldi, kui lõpeks obstruktsioon. Paraku polnud siingi edasiliikumist, sest võimalik lahendus polnud valitsusega kooskõlastatud.

Niisiis peaks valitsus praegu sammu tagasi astuma, et riigikogu saaks üldse edasi minna. Kivimägi ütles veel sedagi, et eraldi võiks iga opositsioonierakonnaga ühise keele leida, aga ühise lahenduse saavutamiseks on EKRE-l, Keskerakonnal ja Isamaal väga erinevad lähtekohad.

Valitsuskriisi Eestis veel ei ole, aga keskmise jämedusega poliitiline kriis on riigikogus küll olemas. Praegu paistab nii, et riigikogu juhatus on valmistunud halvimaks, sest Hussar kutsus kokku täiendava istungi reedeks, mis algab kõige varem kell 15 ja kestab kuni päevakorra ammendumiseni, aga kõige hiljem laupäeval kella 21ni. Vägikaikavedu ei saa kesta lõputult, aga kui kokkuleppele ei jõuta, siis jätkub see veel mõnda aega, kuni nõrgemate närvidega pool alla annab.


 

ARVAMUS