Menu

.      

JUHTKIRI Lapsed ja suvi!

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Täna, 1. juunil tähistatakse mitut olulist sündmust. Kuigi ametliku kalendrisuve alguseni on veel mõnevõrra aega, siis paljudele tähendab 1. juuni kolme suvekuu algust ning ühtlasi ka suve algust. Kui heita pilk termomeetrile, siis selle järgi on Eestimaa suvi kestnud juba mõnda aega, sest õhusooja on lahkesti jagatud koguni 30 kraadi ligi. Kui viimastel aastatel on maikuus ujumine olnud pigem talisuplejate pärusmaa, siis tänavu on 1. juuniks end järvevette kastnud juba suur hulk inimesi, kes ainult soojas veel supelda armastavad.

Kas suvi on tulnud valel ajal? Osad tegevused, mille valmimist on planeeritud rannahooaja ametlikuks alguseks, 1. juuniks, on paar päeva enne juunikuud veel võrdlemisi pooleli.

Võru populaarses suplusrannas, Tamula ääres käib vilgas töö nii uue rannabaari ehitamisel, rannaala puitkonstruktsioonide renoveerimisel kui ka üldise heakorra mõistes.

Aastata tagasi oli 1. juuni pigem jahe. Rannavalvurid kügelesid oma tornides ning appi olid võetud isegi soojapuhurid. Rannad olid hoolimata ametlikust rannaaja algusest inimtühjad, suplusvesi külm ning ka päikesevanne ei saanud veel võtta. Kas suvi tuli varem ja nüüd jääb üle ainult sügist oodata? Uue nädala ilmateade enam troopikakuumust ei luba, nii et võiks öelda, justkui rannahooaja algusega tänavune rannahooaeg hoopis lõppes!

Kes ilmast suurt ei hooli, saab täna tähistada hoopiski lastekaitsepäeva, mis Eestis ja ka Võrumaal aina populaarsem paistab. Veel aegu tagasi ei seostatud 1. juunit lastekaitsepäevaga, ei tuldud selle pealegi, et ehk selle päeva tähistamiseks koos perega, koos lastega midagi ühiselt ette võtta. Ei olnud ka kutsujaid. Täna on 1. juuni üle külvatud erinevate üritustega, millest suur hulk on kõigile tasuta, sest laps ju endale piletit osta ei saa! See annab võimaluse mõnusaks ajaveetmiseks kõigile ning vabandusi, mille taha pugeda, ei olegi võtta. Ilusat rannahooaja alguse päeva, lastekaitsepäeva, suve esimese kuu alguse päeva, esimest juunikuu päeva, esimest kalendrikuu kuuenda kuu päeva …

ARVAMUS