Menu

.      

Tähelepanu juhtiv juhtkiri

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Teinekord on nii, et tahaks kohe pisiasjadele tähelepanu juhtida. Või siis lihtsalt selgitada mõnda asjaolu, mis ei pruugi pealt vaadates kõigile selgelt mõistetav olla. Teisalt tahaks mõnikord lihtsalt kutsuda viisakalt korrale ja tuletada meelde, mis on ilmselgelt siin ilmas viisakas ja mis taunitav. Sel korral soovib Võrumaa Teataja tähelepanu juhtida ühest küljest nii ilmselgele asjale, kuid teisalt millelegi, millele inimesed sellest küljest tihti läheneda ei oskagi.

Kui küsida, kas klient tuleks selle peale, et kaupluses süüa ära jäätis ning panna paber kaupluse sügavkülmikusse tagasi? Seejärel lahkuda ilma tarbitud kauba eest tasumata? Kui ei olda just praegust kuumalainet arvestades peast soojaks mindud ning jäätise poole zombina sööstetud, siis ei ole see just normaalse inimese käitumine. Ka ei tühjenda me kaupluses käies munaresti endale kotti ning ei aseta tühja karpi süüdimatult riiulile tagasi. Kauplus on selleks, et osta ehk siis maksta toodete eest. Ja ei ole oluline, kas me sööme jäätist poes kohapeal, mis ilmselgelt ei ole viisakas, või viime jäätise koju ning sööme seda seal. Tasuda tuleb igal juhul. Aga milleks? Ilmselgelt selleks, et maksta kinni tooraine, millest kaup on tehtud, tasuda töötajatele, kes on toorainest teinud kauba, ning ka kauba väljapanijale, kes on selle jäätise kenasti müüki sättinud.

Samuti tahavad palka klienditeenindajad ning ülejäänud personal, sest ka nemad soovivad oma palga eest minna jäätist ostma. Ilmselgelt on eelkirjutatu ilmselge! Siis võiks olla ju ka ilmselge see, et ajaleht on samasugune toode nagu jäätis või munad. Kui soovid selle sisu tarbida, siis ostad selle endale kaasavõtmiseks ning tarbid viisakalt, mitte ei ahmi ajalehe sisu kaupluses riiulite vahel enesele sisse ning ei aseta nii-öelda tühja kesta riiulisse tagasi. Ka need, kes on selle lehe materjali kokku pannud, trükkinud, poodidesse toimetanud, müüki sättinud … Uskuge või mitte, ka nemad soovivad endale jäätist osta ja on ära teeninud oma töö eest tasu. Mistahes kauba tarbimine kaupluses ning selle eest tasumata lahkumine on ilmselge varastamine.

ARVAMUS