JUHTKIRI Püha taevas!

JUHTKIRI Püha taevas!

Porikuu on alanud. Peale selle, et ilmad on muutunud süngemaks, õhtud hämaramaks, sajab Eestimaal sulaselget porivihma, mille on siia kanti toonud 2000 kilomeetri kauguselt Kaspia mere ümbrusest pärinev tolm. Suur osa tolmust on õhuvoogudega kaasa tulnud Türkmenistani ja Usbekistani aladelt. Porisaju üleminekuks on lootust, ega see ju igavesti kesta. Kui peakski, siis mingil hetkel on ikka lootust lume tulekuks, mis vihmale lõpu teeb. Teisalt – kas on võimalik ka porilumi? Tuleb välja, et vähemasti väikses Eestis ja ka isegi Võrus on kõik võimalik. Asi see siis porilumest lumemeest teha.

Võimalik on ka see, et näiteks Tartus vuravad ringi ja pargivad sihtotstarbeliselt protestibussid. Võib ju esmakuuldu põhjal arvata, et tegemist on protestijaid vedavate bussidega, kuid protestikirjad on maalitud hoopis busside külgedele ning need protesteerivad ise! Ei ole tarvis midagi lisadagi, sest huvilised lasevad silmadel käia ning ahmivad protesti kaubiku küljelt ise sisse. Mille vastu protestitakse? Siinkohal ei ole tegemist tõusvate maksude või kahanevate toetustega. Isegi mitte Nursipalu kukutamisega. Tartus teeb kohalike meele mõruks, et kõikidele ei kehti sama seadus. Nii on näiteks ka Võrumaal populaarne Laulupesa laulustuudio saanud alustada Tammelinnas täiesti seaduslikult elamupinna ehitust ärihooneks. Kusjuures ei heiduta seegi, et ehitusluba jooksis tegevustele kahte jalga longates järele palju hiljem.

Seadus on seadus ja paber kannatab kõike. Mitte ainult Tartus, vaid ka Võrus, kus Tamula randa sel suvel ehitatud populaarne rannabaar sai nii mitmeidki tagaplaanile jäänud tähelepanekuid asjaoludest, et keskkonnakaitsevööndisse ehitamine ei ole reeglipärane ning uue hoone püstitamine ei ole justkui olemasoleva promenaadi kohendustöö. On, kuidas on. Nii mõnigi asi saab tehtud kogemata, möödaminnes, esiti ebaseaduslikult, kuid hiljem täiesti ausalt ja paberile kantuna. Kas see on õige või vale, on igaühe enda otsustada.

 Protesteerijad ei soovi, et staar-laste laulustuudio võsukeste vanemad nende kodutänavat parkimisega ummistavad, ka ei taha nad ebaseaduslik-seaduslikke ehitustöid. Küll aga armastatakse linna arengut ning uusi edukaid ettevõtteid. Niisamuti Võrus!