Menu

.      

Küsimused, mida endalt küsida enne iga ostu tegemist

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Rahaprobleemid on kärmed tekkima ning tavaliselt on nende suurim põhjus rutakate ostude tegemine. Poeletid võivad küll olla ahvatlevad ning sooduspakkumistest on raske eemale hoida, ent kui kiirlaenud on ainsaks lahenduseks igapäevaste ostude tegemisel, on aeg mõelda, kuidas oma rahaasju optimeerida. Anname alljärgnevalt mõningaid nõuandeid selle kohta, mida sa peaksid silmas pidama, kui oled tegemas mõnda ostu, olgu tegemist igapäevakaupade või suuremate väljaminekutega.

1. Kas ma saan seda endale lubada laenu võtmata?

Üks hea viis, kuidas vältida üleliigset kulutamist, on mõelda, kas ostu tegemiseks on vaja võtta sms-laen või väike tarbimislaen või saaksid sa tegelikult toote osta ka krediiditooteid tarbimata. Ostude tegemisel kehtib üks põhimõte: kui sa ei suuda endale seda lubada laenu võtmata, ei tohiks sa seda osta. Kuigi paljude väljaminekutega ei ole võimalik seda reeglit alati järgida, paneb selle küsimuse küsimine siiski mõtlema, kas ostu tegemine on mõistlik.

2. Miks ma soovin seda osta?

Meeldib see meile või mitte, me oleme kõik mõjutatud meediast ja reklaamidest. Niiviisi ei pane me tähelegi, kui sirutame käe rahakoti poole, et osta midagi, mida oleme lihtsalt näinud reklaamilt või soovime kellelegi muljet avaldada. Seetõttu tuleks väljaminekute tegemisel esmalt mõelda, kas ost on tõesti sinu isiklik soov ja vajadus või on tegemist äkilise ihaga, mis tekkis seetõttu, et nägid mõnda „viimase minuti” pakkumist.

3. Kas see ost on pikaajaline ja praktiline?

See ei ole küll küsimus, mis on paslik toidupoes sisseostude tegemisel, ent kui soovid osta midagi suuremat ja kallimat, oleks mõistlik endale ka selgeks teha, kas tegemist on pikaajalise ostuga või lihtsalt millegagi, mille ostad ning viskad järgmisel hetkel nurka. Erinevad nipsasjakesed, soodustusega kampaaniatooted … Ahvatlusele on lihtne anduda, kuid paraku ei ole tegemist heade investeeringutega ega ka mõnda praktilist eesmärki täitvate esemetega. Kui aga anda ahvatlusele järele, ei märkagi, kuidas oled kulutanud kümneid või isegi sadu lisaeurosid.

4. Kas mul on juba midagi sarnast?

Tehnoloogiad uuenevad kiiremini, kui me jõuame isegi nendega kursis olla, iga kuu tuleb poelettidele uusi tooteid ning aina paremaid ja täiustatud tooteid. Seetõttu kipume tegema mõttetuid kulutusi, hankides midagi, mis meil on juba olemas. Telefonid, arvutid, riided – need kõik on selle küsimusega seotud. Enne, kui asud pangakaarti viibutama, peaksid kindlasti mõtlema, kas sul on ehk juba see toode olemas ning kas sa tõepoolest vajad seda.

5. Kas ma saaksin toote hankida mujalt soodsamalt või hoopis laenata?

Emotsioonid ja rutakus on kaks peamist põhjust, mis söövad meie rahakotti augu. Iga suurema ostusoovi korral tuleks mõelda, kas sa oled kindel, et sa ei saa sedasama toodet mitte kusagilt odavamalt. Ehk on mõnes teises poes see toode soodustusega? Ehk on mujal lihtsalt hinnad soodsamad? Või ehk saaksid sa selle toote hoopis rentida või laenata sõbralt? Alati ei ole vaja kiirustada kohe rahakotisuud avama. Kui võtad pisut aega, et tutvuda internetis erinevate poodide pakkumistega ja uurida ka sõpradelt toote kohta, võid kokkuvõttes sadu eurosid kokku hoida!

On arusaadav, et alati ei ole võimalik neid küsimusi järgida, ent oleks mõistlik need küsimused ostlemisel harjumuseks muuta ning mõelda kõikidele nendele punktidele alati enne, kui otsustad ostu sooritada. 


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD