Menu

.      

Aasta viimane reiting: Reformierakonna toetus on 33,9 protsenti

  • Kirjutas BNS

FOTO: Aigar Nagel

Aasta viimane reiting annab Reformierakonnale 33,9-protsendise toetuse. 

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut ja uuringufirma Norstat Eesti AS-i koostöös küsitletakse iga nädal inimeste erakondlikku eelistust. Viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 33,9, Keskerakonda 22 ja Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda 14,6 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Viimased koondtulemused kajastavad küsitlusperioodi 25. novembrist 23. detsembrini ning kokku küsitleti 4000 valimisealist Eesti kodanikku. 

Reformierakond jätkab kindla liidrina, kuid on kahe nädalaga kaotanud 1,8 protsenti toetusest. Keskerakond on kindlalt teisel kohal, kuid on viimase kolme nädalaga kaotanud 2,1 protsenti oma toetusest. Viimastel nädalatel madalaseisus olnud EKRE langus on samal ajal peatunud. 

Esikolmikule järgnevad Sotsiaaldemokraatlik Erakond 10,7, Isamaa 6,5 ning Eesti 200 5,9 protsendiga. 

Opositsiooni toetus ületab jätkuvalt koalitsiooni oma. Opositsioonierakondi toetab kokku 44,6 ja koalitsioonierakondi 43,1 protsenti küsitlusele vastanutest. 

Tulemuste presenteerimisel on MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut ja uuringufirma Norstat Eesti AS keskendunud viimase nelja nädala koondtulemusele. See tähendab, et valimiks kujuneb vähemalt 4000 inimest ning statistiline viga on +/- 1,55 protsenti. Sellisel kujul erakondade toetusprotsentide arvutamine tasandab üksikutes küsitlustes esinevad kõikumised, mis tulevad nii suuremast statistilisest veast kui lühiajalise mõjuga sündmustest. Nelja nädala koondtulemuste presenteerimine andis kõikide valimiseelsete küsitluste seas kõige täpsema tulemuse, erinedes tegelikest valmistulemustest maksimaalselt vaid 0,9 protsenti.

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut on 2016. aasta jaanuaris asutatud mõttekoda, mis uurib ja analüüsib Eesti ühiskonnas toimuvaid sotsiaalseid protsesse.


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD