Menu

.      

Lapsendaja-, hooldus- ja eestkosteperedele toetavaid teenuseid pakkuvate partnerite ring on laienenud

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Pixabay

Sotsiaalkindlustusamet sõlmis lepingud viie partnerorganisatsiooniga, kes osutavad edaspidi lapsendaja-, hooldus- ja eestkosteperedele toetavaid tugiteenuseid üle Eesti. Teenused on peredele tasuta ja kättesaadavad kodukoha lähedal.

Sotsiaalkindlustusameti asendushoolduse valdkonna juhi Nadežda Leoski sõnul on pere, kes on võtnud kasvatada lapse, kes mingil põhjusel ei saa elada oma sünniperes, teinud suure ja elumuutva otsuse. „Lapse kasvatamine pakub kindlasti palju rõõmu, kuid sellel teekonnal võib perel olla vaja ka tuge, et ennetada ja lahendada keerulisi olukordi,“ rääkis ta.

Varem pakkus peredele tugiteenuseid üks asutus – MTÜ Oma Pere. Täna on koostööpartnerite ring laienenud viie uue partneri võrra.

Põhja piirkonnas, Harju-, Rapla- ja Järvamaal pakuvad peredele psühholoogilist nõustamist, supervisiooni, grupinõustamist ja toetusgruppe MTÜ Oma Pere ja SOS Lasteküla Eesti Ühing. Mentorlust pakub Põhja piirkonnas MTÜ Kasuperede Liit. Lõuna (Tartu-, Jõgeva-, Viljandi-, Valga-, Põlva- ja Võrumaal) ja Lääne (Pärnu-, Lääne-, Saare- ja Hiiumaal) piirkonnas pakub nimetatud teenuseid MTÜ Igale Lapsele Pere. Ida- ja Lääne-Virumaal pakuvad peredele tugiteenuseid MTÜ Virumaa Tugiteenused ja MTÜ Maria ja Lapsed.

„Tugiteenused pakuvad ühelt poolt võimalust jagada oma kogemusi teiste peredega ning teisalt saada professionaalset nõustamist,“ lisas Leosk. Tugiteenused on peredele tasuta ja kättesaadavad kodukoha lähedal.

Lapsendaja-, hooldus- ja eestkosteperedele pakutakse viite teenust – psühholoogiline nõustamine, supervisioon, mentorlus, grupinõustamine, toetusgrupp.

* Psühholoogiline nõustamine aitab lahendada lapse kasvatamisega seotud küsimusi ja muresid ning saada professionaalset psühholoogilist nõu.

* Supervisioonis saab professionaalse nõustaja juhendamisel kogemusi läbi töötada.

* Mentorlus on kogemusnõustamine, mida pakub sarnase kogemusega inimene: lapsendaja, eestkostja või hooldusvanem, kes on läbinud ka ettevalmistava koolituse.

* Grupinõustamine on ühekordne ja seda viib läbi valdkonna ekspert lühikoolituse, kovisiooni, supervisiooni või kogemuskohtumisena. Lisaks peredele oodatakse osalema ka võrgustikutöötajaid: lastekaitsetöötajad, pedagoogid ja teised lapsega seotud inimesed.

* Toetusgrupp on rühmatöö meetodil nõustamine ja kogemuste vahetamine.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD