Ministeerium pani paika järgmise kolme õppeaasta koolivaheajad

Mailis Reps FOTO: Andrei Javnašan Võrumaa Teataja

Haridus- ja teadusministeerium pani paika järgmise kolme õppeaasta koolivaheajad, tänu millele on lapsevanematel kergem puhkusi ja muid lastega seotud tegevusi kavandada ning koolidel ühistegevusi planeerida.

Haridus- ja teadusminister Mailis Repsi sõnul aitab esmakordselt pikemas perioodis vaheaegade sätestamine peredel ja koolidel paremini oma aega ja üritusi kavandada, teatas ministeerium BNS-ile. „Nüüd on peredel puhkusi, õpetajatel kooliväliseid tegevusi ja koolitusi, laagritel ja huvitegevuse korraldajatel ning noortekeskustel oma üritusi lihtsam planeerida,“ märkis Reps.

Ka eelolevatel aastatel jätkatakse viie vaheaja süsteemiga, samamoodi nagu oli see kehtestatud ministri määrusega juba käesolevaks kooliaastaks. Üleminek viiele vaheajale on võimaldanud jaotada õpilaste koormust ühtlasemalt, seitsmenädalasteks õppetsükliteks, mis vahelduvad puhkusega. 

„See on võrreldes varasema nelja vaheajaga märksa tervise- ja õppimissõbralikum ning lühemad kevadised õppeveerandid aitavad leevendada õpilaste ja õpetajate kevadväsimust,“ märkis Reps.

Lapsevanemate ja  koolide poolt on viie vaheaja süsteem hästi vastu võetud ning tagasiside on olnud pea eranditult positiivne.

Eesti kooliaasta on OECD riikide üks lühemaid, mis tähendab, et samu teadmisi tuleb omandada lühema aja jooksul. Seetõttu on õppekoormus suurem, mis annab eriti tunda pikkadel kevadistel õppeveeranditel. Viies vaheaeg pikendab kevadise lisapuhkuse arvelt kooli õppeaastat küll umbes nädala võrra, kuid samas annab õpilastele võimaluse tunda kevadväsimuse asemel rohkem rõõmu.

Juuni algus on igati sobiv aeg õuesõppeks, õppekäikudeks ja huvitavate projektide läbiviimiseks, et rakendada praktikas kõike seda, mida pika õppeaasta jooksul on õpitud.

Kuigi koolidele on seadusega jäetud võimalus ministri määratud aegadest erinevalt koolivaheaegu kehtestada, soovitab Haridus- ja Teadusministeerium seda koolidel teha kaalutletult, erandkorras ja põhjendatud juhtudel.

Comments  
  +4

Quoting Abiturient:

Tere. Lugege minu kommentaari A 1000 avab uksed ka Vörus. Käisin vahepeal köögis ning vanaisa vanakuri näppis vahepeal arvutit ning ise ka ei vaadanud ja kogemata trükkisin sinna. Ümber ka enam ei hakka tükkima. Head õhtut.


Pole hullu tark inimene saab aru.
  +6
Tere. Lugege minu kommentaari A 1000 avab uksed ka Vörus. Käisin vahepeal köögis ning vanaisa vanakuri näppis vahepeal arvutit ning ise ka ei vaadanud ja kogemata trükkisin sinna. Ümber ka enam ei hakka tükkima. Head õhtut.
  +3
Õppekava tasuks üle kaeda ja sealt kasutu eemaldada. Siis jõuab seni traditsioonilise õppe-aasta raames kõike teha ja rohkemgi veel. Ka TAHETAKSE....
Eesti keele eksami kohalt. Kui tekst on loetamatu on minul õpetajana õigus lugeda see veaks, eks. No kui ikka ei saa aru. Siis on aga ukse taga pahane lapsevanem, kelle selja tagant piilub lödikäega lapsuke, kelle kõrgem käeline tase on scrollimine ja kahe sõrmega trükkimine. Siis on keegi jälle kiusaja ja tekitab stressi ja oi-oi-oi.
See, kas õpetaja näruse käekirja pärast terve töö kehvaks hindab või seda enda ja lapse jaoks paremini süsteemiks muudab - see on iga õpetaja enda asi.
  +2
Olgu neid koolivaheaegu siis 4 või 5 seda peaks eelkõige küsima lastelt ja õpetajatelt kuidas parem on, aga vaheajad peaksid siiski koolides olema samaaegselt, sest lastele oleks nii parem ja on ka võimalik erinevaid üritusi lastele vaheaegadel korraldada.
  +1
Kas lastel lõpebki nüüd kool alles juulis? Polegi siis enam kauaoodatud suverõõmu? Kooliväsimus juunis tuleb nagunii, millest ei saa üle ega ümber. Vanasti olid ikka toredad suvevaheajad, sai mõnuga puhata või tööl käia. Muudatused eesti keele nõuetesse panevad ka imestama. Polegi enam oluline kirjutamise oskuse väljendus? Eesti keele oskuse võimalused aina vähenevad. Korralik ilus käekiri on varsti olematu ja "varesejalgadest" pole midagi võimalik välja lugeda. Kui interneti ajastu lõpeb, polegi suhtlemisoskuses midagi värtuslikku järele? jäänud.
  +1
Aitäh, sarimamma. Sinuta poleks Eesti lastel lapsepõlve !

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD