Riigikogu kiitis heaks avalduse ÜRO globaalse ränderaamistiku kohta

Riigikogu kiitis esmaspäevasel täiendaval istungil heaks avalduse ÜRO globaalse ränderaamistiku kohta.

Avalduse heakskiitmise poolt oli 41 riigikogu saadikut ning vastu oli 27. Erapooletuid ei olnud.

Avalduse poolt hääletasid Keskerakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna saadikud. Ka toetasid avaldust Margus Tsahkna ja Monika Haukanõmm.

Eelnõu vastu hääletasid Isamaa, EKRE-st ja Vabaerakonna saadikud ning neli fraktsiooni mittekuuluvat saadikut. 

Reformierakondlased ei hääletanud.

Avalduses (on kirjas, et ÜRO globaalne ränderaamistik on õiguslikult mittesiduv koostööraamistik, seda on rõhutanud ka Eesti Vabariigi õiguskantsler. See on ÜRO liikmesriikide poolt ühiselt läbi arutatud deklaratsioon, mis annab võimaluse parandada rahvusvahelist rändealast koostööd, sealhulgas ennetada ebaseaduslikku rännet ja võidelda inimkaubanduse ja -smugeldamisega ning kaitsta Eesti inimeste õigusi välisriikides.

Riigikogu rõhutab avalduses globaalses ränderaamistikus esile toodud vääramatut põhimõtet, et igal riigil on õigus kujundada oma rändepoliitikat ise kooskõlas rahvusvahelise õigusega. Avalduses tuuakse välja globaalse ränderaamistiku põhimõtted, mida riigikogu rõhutab.

Riigikogu väljendab lootust, et globaalses ränderaamistikus nimetatud eesmärgid aitavad kaasa ebaseadusliku rände vastu võitlemisele ja selle vähendamisele, leevendades muuhulgas negatiivseid tagajärgi selle ohvrite jaoks. Avalduse kohaselt toetab riigikogu ränderaamistiku vastuvõtmist.

Muudatusettepanekuid läbi vaadates leidis 86 poolthäälega toetust Vabaerakonna fraktsiooni ettepanek asendada avalduse teise lõigu alguses sõnad „Globaalne ränderaamistik rõhutab“ nii, et teise lõigu sõnastus on järgmine: „Eesti Riigikogu rõhutab Raamistikus esile toodud vääramatut põhimõtet, et igal riigil on suveräänne õigus kujundada oma rändepoliitikat ise kooskõlas rahvusvahelise õigusega.“

87 poolthäälega leidis toetust ka Vabaerakonna fraktsiooni muudatusettepanek asendada avalduse kolmandas lõigus sõna „toetamisel“ sõnaga „käsitlemisel“. Vastu oli üks saadik.

Samuti 87 poolthäälega toetas Riigikogu Vabaerakonna fraktsiooni ettepanekut asendada avalduse eelviimases lõigus sõna „veendumust“ sõnaga „lootust“.

Toetust ei leidnud juhtivkomisjoni ettepanek asendada avalduse teksti lõik „Eesti Vabariigi Riigikogu toetab ÜRO Globaalse Ränderaamistiku vastuvõtmist“ lõiguga: „Riigikogu peab vajalikuks, et Vabariigi Valitsus otsustaks globaalse ränderaamistikuga liitumise üle arvestades käesolevas avalduses kirjeldatud põhimõtteid ning Vabariigi Valitsuse 22. märtsil 2018. aastal võetud seisukohti globaalse ränderaamistiku läbirääkimistel.“. Ettepaneku poolt oli 43 ja vastu 52 saadikut.

Toetust ei leidnud ka juhtivkomisjoni ettepanek täiendada avalduse teksti uue lõikega ja sõnastada järgmiselt: „Riigikogu on veendunud, et Vabariigi Valitsus korraldab välissuhtlemisseaduse § 8 lõike 1 punkti 12 alusel Riigikogu antud suuniste täitmise.“ Ettepaneku vastu oli 94 ja poolt mitte ükski saadik.

Riigikogu istungite videosalvestisi saab vaadata: https://www.youtube.com/riigikogu

Comments  
  0

Quoting Maamiis:

Kahju, loodame et nendel kes poolt olid uude Riigikokku enam asja pole, neid me ei vali ka reform on ennast maha teinud. Elagu EKRE.


See ju hea jupp aega juba selge. Lihtsalt - fakt sai kinnitust, et peale EKRE pole rahval enam kellelegi isegi loota! Ja Tarandi-marakratt saab tõenäoliselt peagi uue ning eilsest kordades hullema ketuka - omaenda kamba (SDE) käest, kelledel oma ülbitsemisega nüüd loodetavasti igaveseks riiginisa lõugade vahelt kiskus! :lol: 8) :P Kui see ei juhtu enne, siis 3.märtsi õhtul kindlasti!!! :D :D :D :D :D
  0
Kahju, loodame et nendel kes poolt olid uude Riigikokku enam asja pole, neid me ei vali ka reform on ennast maha teinud. Elagu EKRE.

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD