Ansip avaldas toetust Kosovo ühinemisele EL-i ja Schengeniga

Peaminister Andrus Ansip kinnitas teisipäeval Tallinnas kohtumisel Kosovo parlamendi spiikri Jakup Krasniqiga, et Eesti toetab Kosovo liitumist Euroopa Liidu ja Schengeni viisaruumiga, kui riik on täitnud kõik liitumiseks vajalikud kriteeriumid.

Ansip tõdes, et Eesti on praeguseks liitunud kõigi organisatsioonidega, millest 20 aastat tagasi unistas. Ta tõdes, et liitumiseks vajalikud struktuursed reformid olid vajalikud eelkõige Eestile endale, teatas valitsuse pressiesindaja BNS-ile.

Ansipi sõnul on Eesti laienemispoliitika toetaja nii Euroopa Liidu suunal kui ka Schengeni viisaruumis. Ta avaldas lootust, et ühel päeval tegutsevad Eesti ja Kosovo koos nii Euroopa Liidus kui ka Schengeni viisaruumis. Ta kinnitas, et Eesti on valmis oma kogemusi riigi ülesehitamisel ning struktuursete reformide tegemisel Kosovoga jagama.

Jakup Krasniqi tänas Eestit toetuse eest ning kinnitas, et Kosovo jaoks on Euroopa Liiduga lõimumine väga oluline ja väärtuslik. Spiiker tänas Eestit ka Kosovo iseseisvuse kiire tunnustamise eest. Kosovo kuulutas iseseisvuse välja 17. veebruaril 2008. Eesti tunnustas Kosovo iseseisvust sama aasta 21. veebruaril, olles selle sammuga tunnustajate reas 13. riik.

Kohtumisel tõdeti, et Eesti ja Kosovo kahepoolsed suhted on väga head. Kosovo spiikri hinnangul on ka kahe riigi hetkel tagasihoidlikel majandussuhetel potentsiaali. Lisaks pidas spiiker oluliseks koostööd haridus- ja kultuurivaldkonnas.

Ansip käis koos tolleaegse kaitseväe juhataja Ants Laaneotsaga Kosovos visiidil 2008. aasta novembris. Kosovo peaminister Hashim Thaci oli töövisiidil Eestis 2010. aasta märtsis. Peaministrit saatvasse delegatsiooni kuulusid põllumajandus- ja metsandusminister Idriz Vehapi, avaliku halduse minister Arsim Bajrami ning kaubandus- ja tööstusminister Lutfi Zharku.

Jakup Krasniqi ja teda saatva delegatsiooniga kohtusid teisipäeval ka riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni (ELAK) ja väliskomisjoni liikmed.

Väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson märkis, et Eestile on olulise tähtsusega suhted Lääne-Balkani riikidega ja Kosovo võib loota täielikule toetusele nii lõimumisel Euroopa Liiduga kui ka NATO suunalisel liikumisel. Mihkelson pidas tähtsaks koostöö tagamist erinevate poliitiliste jõudude vahel, et saavutada üksmeel nendes küsimustes. Ta toonitas, et kahe riigi omavaheliste suhete arendamisse annab kindlasti uue impulsi koostöö parlamentide komisjonide vahel.

ELAKi esimees Taavi Rõivas tõi välja komisjoni tähtsa rolli nii Euroopa Liiduga liitumisprotsessi käigus kui ka nüüd EL-i liikmesriigina. „ELAK-il on täita oluline ülesanne võtta riigikogu nimel seisukoht Euroopa Liidu olulistes küsimustes,“ märkis Rõivas. Külalised selgitasid, et Kosovos on samuti moodustatud analoogne komisjon. Eesti kogemus on tähtis, et kindlustada edu EL-i suunalisel liikumisel. Rõivas kinnitas Eesti valmisolekut anda Kosovole nendes küsimustes igakülgset abi. Ta tõi välja EL-iga ühinemise kasuteguri, mis võimaldas riigil saavutada arengus märkimisväärset edu.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD