Prokurör saatis küberkurjategija Tšaštšini kohtu ette

Riigiprokurör Piret Paukštys saatis teisipäeval Harju maakohtule süüdistuskokkuvõtte "kummituskliki" (Ghost Click) juhtumis, kus Eesti kodanikest arvutispetsialistide rühm nakatas miljoneid arvuteid oma tarkvaraga, et panna võõrad kompuutrid endale raha teenima, kirjutab Postimees.

Riigiprokuratuur süüdistuste sisu eile lähemalt ei kommenteerinud. Varem on viiele inimesele esitatud kahtlustus kuritegelikku ühendusse kuulumises ning suure ulatusega rahapesus. Neli meest – Vladimir Tšaštšin, Timur Gerassimenko, Dmitri Jegorov ja Konstantin Poltev – on olnud mullu novembrist saati vahi all.

Kahtlustatavad peeti politseioperatsiooni käigus kinni Tartus ja Harjumaal, kõik kinnipeetud on Eesti kodakondsed. Küberkuritegudes kahtlustavatel oli erinevatel Eesti pankade arveldusarvetel üle miljoni euro väärtuses raha, mis on arestitud. Riigiprokuratuuri andmetel on lisaks piiratud ligikaudu 150 kinnistu kasutamine. Kinnisvara on erineva väärtusega, ulatudes 30 000 eurost kuni rohkem kui miljoni euroni.

Kokku osales mullu novembris toimunud operatsioonis 75 õiguskaitsjat, neist 60 Eestist ja 15 USA-st.

Pärast kohtumõistmist Eestis antakse mehed suure tõenäosusega välja USA-le, kus nende vastu on esitatud hulk süüdistusi mitmetes arvutikuritegudes. Kaks juhtumi tegelast, keda Eesti võimud rahapesuga ei seosta, Anton Ivanov ja Valeri Aleksejev, on aga juba varem Ameerikasse saadetud – Ivanov aprillis ja Aleksejev mai lõpus. Üks juhtumi olulisi tegelasi, Venemaa elanik Andrei Taame on seni tabamata. Eesti kohtuasjas on veel viies kahtlustatav, kes viibib allkirja vastu vabaduses.

Kahtlustuse kohaselt organiseeris Tšašin alates 2007. aastast kuni mullu novembrini pahavara väljatöötamist ja levitamist ning selle pahavara kasutamise tulemusel saadud kriminaalse tulu varjamist. DNSChanger nimeline pahavara võimaldas kontrollida nakatatud arvutite seadeid ning suunata arvuti kasutaja pahavara haldaja poolt ette antud internetilehtedele. Selle tegevuse tulemusel asendati arvuti kasutaja poolt külastatud veebilehtedel näitamiseks mõeldud reklaam teiste reklaamiandjate reklaamiga. Samuti asendati arvuti kasutaja poolt sooritatud internetiotsingute tulemustes sisalduvaid linke, eesmärgiga suunata arvuti kasutajad nende poolt eelnevalt määratud veebilehtedele.

Ameerika Ühendriikides asuvate arvutiomanike vastu suunatud küberkuritegude sooritamises kahtlustatavad ning väidetavalt miljoneid eurosid kuritegelikku tulu teeninud Eesti elanikud võisid uurimisandmetel kasutada illegaalse tulu pesemiseks laenuäri.

Riigiprokuratuuri kinnitusel on nii USA-s kui ka Eestis toimuva kriminaaluurimise raames lisaks mitmele eraisikule saanud juriidilise isikuna kahtlustuse ka Credit Union OÜ, mis veel mõni aeg tagasi pakkus rahahätta sattunud inimestele kiirlaenu.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD