Politseinik võltsis liiklusrikkumise tõestamiseks väärteoprotokolli

Pärnu maakohus mõistis politsei juhtivametnikule Eili Mesipuule liiklusrikkumise süü kinnistamiseks tagantjärele väärteoprotokolli võltsimise eest 780 euro suuruse rahalise karistuse, kirjutab Postimees.

Keskkonnainspektsiooni endine ametnik ja praegune Tartu ülikooli lepinguline töötaja Katrin Pärn sõitis 29. veebruaril koos kõrvalistmel olnud emaga punase väikekaubikuga Pärnus Oja tänaval. Naine vajutas oma kaelas rippuva mobiiltelefoni kõnevalikuklahvi. Pärna väitel kõnele ei vastatud ja sellega asi lõppes. Mõnisada meetrit hiljem peatasid tema sõiduki politseinikud.

Politseinik teatas, et telefoniga rääkimise eest on trahv 12 eurot. Pärn ei olnud kiirmenetlusehga nõus ja valis üldmenetluse, sest teadis, et kavatseb telefoniga rääkimise karistuse vaidlustada.

Pärast väärteoprotokolli kättesaamist võtsid politseinikud autos kaassõitjana olnud Pärna emalt politseiautos tunnistajana ütlusi. Ütluste põhjal koostatud protokolli politseiametnikud Kristiina Hallimäe ja Eili Mesipuu naisele ette ei lugenud vaid esitati see läbilugemiseks ja allkirjastamiseks, sealjuures dikteerides, mida peab juurde kirjutama. Kas ametniku kirjutatu ikka sai tema sõnade järgi, naine enda sõnul ei tea, märkis Postimees.

Protokolli järgi kinnitas ema, et tütar vastas vahetult enne politsei peatumismärguannet telefonikõnele. Kahtlusi tekitas Katrin Pärnas protokolli viimane lause: "Telefoni hoidis ta käes, kuigi käed vabaks süsteem olemas."

"Küsisin emalt, kuhu ta ütlusi kinnitava lause kirjutas. Ta ütles, et jättis ametniku kirjutatuga veidi vahet. Kuid toimiku materjalidega tutvudes tõendit vaadates olid kõik vahepealsed read tihedalt täis kirjutatud ja ilmnes tekstikattuvust menetleja ja minu ema kirjutatuga," märkis Katrin Pärn.

Kahtluste põhjal esitas Katrin Pärn 13. märtsil riigiprokuratuurile kuriteoavalduse. Kolm päeva hiljem kuulati tema ema Lääne ringkonnaprokuratuuris tunnistajana üle ja protokoll saadeti käekirjaekspertiisi.

Et protokolli lõpus oli ülestikku kaks eri reale kirjutatud tähte, polnud eksperdil keeruline kinnitada, et ülemine lause "Telefoni hoidis ta käes, kuigi käed vabaks süsteem olemas" oli sinna kirjutatud hiljem kui alumine, millega tunnistaja kinnitas, et protokoll on kirjutatud tema sõnade järgi ja on õige.

Protokolli koostanud ja uurimise alla Eili Mesipuu tunnistas oma tegu. Aprilli alguses suundus staažikas politseiametnik ja konstaablipiirkonna vanem Mesipuu kiirkorras politseipensionile. Juhul kui ametnik olnuks süü tõendamise hetkel endiselt politseinik, kaotanuks ta õiguse politseipensionile.

Mai lõpus mõistis Pärnu maakohus Mesipuu käskmenetluse korras süüdi ametialases võltsimises ja määras talle rahalise karistuse 780 eurot.

Mobiiltelefoniga autoroolis rääkimise eest määras politsei Katrin Pärnale 44 eurot trahvi. Naine vaidleb politseiga edasi.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD