Tapja ja juveeliröövel ei pääsenud vanglast välja

vt90-ndate aastate keskel julma tapmise ja röövi eest pika vangistuse saanud, seejärel tingimisi vabadusse lubatud, kuid seejärel peagi Inglismaal juveeliröövi sooritanud mees lootis taas ennetähtaegselt trellide tagant pääseda, kuid kohus polnud lõppeval nädalal sellega päri.

1974. aastal sündinud Valdeko Kallaste mõisteti 1996. aasta oktoobris süüdi tapmises ja röövimises ning kohus määras talle 14-aastase vangistuse. See hakkas jooksma 1996. aasta mai algusest, kui politsei ta kahtlustatavava kinni pidas. Nimelt selgus, et Kallaste oli tunginud 90-aastase mehe elukoha ning tapnud ohvri julmal ja piinaval viisil.

2007. aasta juunis leidsid nii kriminaalhooldusametnik, vangla juhtkond, psühholoog kui ka prokurör, et mehe võib tingimisi vabadusse lubada ning seda hoolimata asjaolust, et meest oli vangistuse ajal 14 korral distsiplinaarkorras karistatud. Kallaste pidi asuma vabastamise järel kriminaalhoolduse alla, kuid peagi sai selgeks, et nõutud tingimusi mees ei täitnud. Seejärel kuulutas politsei kodumaalt lahkunud Kallaste tagaotsitavaks.

2008. aasta sügisel selgus, et Kallaste oli jõudnud Inglismaale, kus sooritas Londonis juveeliröövi. Briti politsei pidas 2008. aasta 8. septembril mehe kinni ja ta võeti vahi alla. Peagi astus mees Inglismaal kohtu ette ning talle mõisteti nelja-aastane vangistus.

2009. aasta jaanuaris pööras Harju maakohus Kallastele varasema tapmise ja röövi eest määratud karistuse ärakandmata osa ehk kaks aastat, kümme kuud ja 12 päeva tagaselja täitmisele. Mees asus seda aega istuma tänavu juunist, kui ta Inglismaalt Eestisse toodi. Kallaste karistusaja lõpp saabub 2014. aasta 12. septembril. Lõppeval nädalal oli Kallaste taas kohtu ees, soovides ennetähtaegselt vabadusse pääseda. Kui 2007. aastal lubas kohsu mehe tingimisi vabadusse, siis seekord nii ei läinud.

"Kinnipeetava kuriteod on muutunud ohtlikumaks, vägivaldsuse aste on suurenenud ning kuritegude põhjuseks on olnud kiire majandusliku kasu saamine ja alkoholi liigtarvitamine. Kuritegude toimepanemise soodusteguriks on olnud eelkõige grupi mõju, samuti isiku enda seiklushimu ning võimalus kiiresti rikastuda," märkis kohus. Kohus lisas, et Kallastel puuduvad vabanemisjärgselt kindel elu- ja töökoht. "Varasemalt kriminaalhooldusel olles ei täitnud ta kriminaalhoolduse nõudeid, otsis õigustusi, isikul on soov oma elu muuta, kuid selleks napib oskusi, mida


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD