Paavst Franciscus pühitsetakse ametisse

Esimene ladina-ameeriklasest paavst Franciscus pühitsetakse teisipäeval Vatikanis ametisse.

Püha Peetruse väljakule oodatakse ametisse pühitsemise missale sadu tuhandeid inimesi. Miss algab kavakohaselt kell 09.30 (Eesti aja järgi 10.30), vahendas BBC.

Seitsmekümne kuue aastane Buenos Airese kardinal Jorge Mario Bergoglio valiti 1,2 miljardi katoliiklase uueks juhiks eelmisel kolmapäeval. Uus kirikupea on paistnud silma oma eelkäijast Benedictus XVI-st vähem formaalse käitumisega.

Itaalia juurtega Franciscuse sõnul valis ta endale paavstinime Assisi Püha Franciscuse järgi nime, rõhutamaks hingelisi sidemeid selle maaga. Ta on kutsunud üles "vaesele kirikule vaeste jaoks", kannustades kardinale maiste hüvede tagaajamisest loobuma.

Uus kirikupea on tuntud oma tagasihoidlikkuse ja vähenõudliku elustiili poolest. Aastal 2001 kardinaliks saades soovitas ta argentiinlastel säästa lennukipileti raha Rooma ja annetama summa selle asemel vaestele. Ühtlasi keeldus ta kiriku pakutud uhkest korterist, kokast ja autojuhist ning kasutas selle asemel ühistransporti ja valmistas ise endale süüa.

Franciscus on konservatiivsete vaadetega, kuid ei esinda samas kiriku kõige karmimat joont. Sellest hoolimata oli ta Argentinas kiivalt vastu samasooliste abieludele. Samuti on tekitanud küsimusi tema suhtumine aastail 1976-1983 Argentinas võimul olnud sõjaväehuntasse.

Vatikani kogunevad uue paavsti ametisse pühitsemise missale riigijuhid üle kogu maailma.

Teiste seas osalevad tseremoonial Saksa kantsler Angela Merkel, Hispaania peaminister Mariano Rajoy, Prantsuse peaminister Jean-Marc Ayrault, Euroopa Liidu president Herman Van Rompuy ja Euroopa Komisjoni juht José Manuel Barroso, aga ka Eesti peaminister Andrus Ansip.

USA-d esindab tseremoonial katoliiklasest asepresident Joe Biden, Lätit president Andris Bērziņš ning Leedut president Dalia Grybauskaitė.

Kohale tuleb ka Taiwani president Ma Ying-jeou, mis ärritab Hiinat, kes missale oma esindajat ei saada. Vatikan on üks 23 riigist, mis tunnustab Taiwani iseseisvust Hiinast, ning saareriigi ainus diplomaatiline liitlane Euroopas.

Paavsti kaasmaalane, Argentina president Cristina Kirchner ütles esmaspäeval, et palus kohtumisel Franciscusega kirikupead sekkuda Argentina ja Suurbritannia tülisse Falklandi saarte pärast.

Franciscus võtab katoliku kiriku juhtimise üle Benedictus XVI-lt, kellest sai veebruaris kuue sajandi jooksul esimene paavst, kes ameti maha pani. Kaheksakümne viie aastane sakslane põhjendas lahkumist pärast kaheksat ametiaastat kõrge ea ja tervisliku seisundiga, mis ei võimaldanud tal kirikupea kohuseid täita.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD