Menu

.      

Pühapäeval lahkus meie seast Võru linna eakaim kodanik Anna Rinne

  • Kirjutas Kadi Annom

FOTOD: Aigar Nagel

Möödunud aasta 25. oktoobril oma 105 aasta juubelit tähistanud endine õpetajanna lahkus igavikuteele pühapäeval, 7. aprillil.

Sügisel oma juubelit tähistades sõnas 105aastaseks saanud Anna Rinne optimistlikult, et pikaealisuse saladust ei ole. „Olen lapsest saadik töötanud, elanud, õppinud, rõõmu ja kurbust tundnud. Elust tuleb rõõmu tunda ja tuleb osata tavalist elu elada,” olid toona juubilari kuldsed sõnad.

Oktoobrikuus peetud juubelil olid juubilaril oma käega kirjutatud tänukaardid, mis õnnitlejatel silma märjaks ning südame soojaks tegid. Kaardile oli Rinne kauni käekirjaga märkinud read: „Mul eluaastaid täis sai 105, kas mõtlesin ma siis, kui olin noor, et minust saab kord eakas vanamoor … Mul ikka rõõmsalt tuksub rind ja tänan südamest, et meeles peate mind!”

FOTOD: Aigar Nagel

Anna Rinne alustas kooliteed 1921. aastal Võru linna 1. algkoolis ehk „kirikukoolis”. Pärast algkooli lõpetamist jätkas Rinne õpinguid õpetajate seminaris. 1930. aastal sulges Eesti haridusministeerium Võru seminari, Rinne jätkas õpinguid Läänemaa seminaris, kuid suleti ka see õppeasutus, mistõttu viimane kursus tuli läbida Tallinna pedagoogiumi juures.

1936. aastast kuni 1940. aastani oli Anna Rinne Tsolgo kooli korraline õpetaja, pärast mida möödusid neli aastat Võru linna 3. algkooli lapsi harides. 1944. aasta sügisest astus Rinne ametisse Võru linna 1. algkoolis, see aeg oli täiuslikeim tema töös ning kestis kuni pensionile minekuni 1975. aastal.

Anna Rinnet on nimetatud vanimaks rahvaluule korrespondendiks ja Eesti Kirjandusmuuseumile saadetud sisukate tööde eest aastail 2002–2007 sai teeneline õpetaja 2008. aastal presidendi preemia. Enne seda võitis ta ka „Eesti elulugude” võistluse. Praegu on Võru linna eakaim kodanik 103aastane Elsbeth Jahu.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD