Menu

.      

FOTOD ASi Toftan juht: puiduturul olevaid muutusi ei tasu üle dramatiseerida

  • Kirjutas Heleri Lakur

Toftan 2 palgisorteerimisliini operaatori Raigo Vorbi silme alt käib tunnis läbi 2300–2400 palki. Palgisorteerimisliin on üks olulisemaid etappe puu kvaliteedi fikseerimisel, enne kui see läheb edasitöötlemisele. FOTO: Aigar Nagel

Puidutööstusettevõtete jaoks on käes keerulised ajad.

Pikk külmavaene talv on esitanud ka kohalikele suurtööstustele suure väljakutse: kuidas jääda ellu konkurentsitingimustes riikide kõrval, kus puit on praegu odavam? Võrumaa suurima puidutööstusettevõtte ASi Toftan tegevjuhi Martin Arula sõnul on tooraine kättesaadavus ja tootmisvõimsus omavahel küll tasakaalust väljas, aga hetkeolukorda ei tasu üle dramatiseerida.

Kehvemad ajad tuleb üle elada

„See, et vahepeal on kehvem aeg, see peabki nii olema,” sõnab Arula ja lisab, et tegemist on igale tööstusettevõttele tavapärase nähtusega. ASi Toftan tooraine, milleks on kuuse- ja männipalk, tarnitakse ettevõtte lähiümbrusest, umbes 60 kilomeetri raadiusest, sest kaugemalt ümarmaterjali vedu ei tasu tegevjuhi sõnul ära. Tooraine tuleb nii erametsamüüjatelt kui ka riigimetsast: 70 protsenti erametsast ja 30 protsenti aastas tervikuna riigimetsast pärit puit.

Kristjan Sibul on töötanud ettevõttes 2016. aastast ja opereerib parasjagu lauasorteerimisliini taga. Lauasorteerimisliini, mis tagaplaanil näha, juhivad arvutid kiirusega 22 lauda minutis. Fotod: AIGAR NAGEL

Edasi lugemiseks palun logige sisse

Digilehe lugemisõigusega saab ligipääsu portaalidele vorumaateataja.ee ja
digileht.vorumaateataja.ee, mis sisaldavad kõiki artikleid, kaastundeavaldusi, kuulutusi ja reklaame. Lugemisõiguse saab vormistada SIIT.


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD