Menu

.      

Kümme lihtsat reeglit tõukerattaga ohutuks sõitmiseks

  • Kirjutas Aleksandr Lilišentsev, Bolti tõukerataste spetsialist

Kümme lihtsat reeglit tõukerattaga ohutuks sõitmiseks FOTO: Aigar Nagel

Tõukerattaga sõitmine on kahtlemata mugav, soodne ja keskkonnasäästlik viis lühikeste vahemaade läbimiseks. Just soojade ilmade saabudes muutuvad tõukerattad üha populaarsemaks abivahendiks, et töölt või koolist koju liikuda või muid igapäevaseid toimetusi teha. Tuletame meelde kümme lihtsat ja olulist reeglit, et tõukerattaga ohutult ja turvaliselt liigelda. Neid reegleid järgides ja vastutustundlikult liigeldes aitame ära hoida õnnetusi ning kaitseme meid kõiki ohtlike olukordade eest. 

Järgi liikluseeskirju 

Elektriliste tõukeratastega sõites pead järgima liiklusreegleid. See hõlmab kõigi liiklusmärkide ja tänavapõhiste kiirusepiirangute järgimist ning jalakäijatele teeandmist.

Kanna kiivrit 

Kiivri kandmine on üks kõige ennetavamaid ettevaatusabinõusid, et ennast tõsiste vigastuste eest kaitsta. Kinnita kiiver rihmadega nõuetekohaselt ja veendu, et see oleks õigesti peas ja ei loksuks. 

Sõida tõukerattaga üksi 

Tõukeratas on mõeldud sõitmiseks ühele inimesele. Ära sõida tõukerattaga kahekesi!

Pargi hoolikalt 

Pargi tõukeratas Bolti rakenduses näidatud aladele nii, et see ei oleks takistusteks teistele liiklejatele, kaasa arvatud jalakäijatele. Kui tõukeratas parkida kõnnitee äärde, peab jalakäijatele jääma ruumi vähemalt 1,5 meetrit. 

Vali ohutu sõidukiirus 

Elektritõukerattaga liiklemisel on suurim ohuallikas liiga suur kiirus. Olenevalt kohaliku linna reeglitest saab tõukerattaga sõita maksimaalselt 20–25 km/h, aga peab arvestama, et valitud kiirus oleks sõitjale ja teistele liiklejatele ohutu. Bolti tõukerattaga sõites saab valida ka algaja versiooni, mis piirab tõukeratta maksimumkiirust 15 kilomeetrini tunnis, et vältida järsku kiirendust ja aidata uutel sõitjatel tõukerattaga sõitmist õppida.

Jalakäijast möödudes peab tõukerattaga sõitja hoo maha võtma ja sõitma kiirusega, mis ei erine märkimisväärselt jalakäija omast. Kui tee on märg või libe, siis vali madalam sõidukiirus ja ole sõites eriti tähelepanelik.

Kasuta rattateid

Tõukeratas on kergliikur, millega võib sõita kergliiklusteedel ehk nii kõnni-, jalg- kui ka jalgrattateedel. Kui võimalik, soovitame kasutada rattateid. Pea meeles, et teel peab alati paiknema paremas servas ja mööduma teistest liiklejatest vasakult poolt. 

Ole tähelepanelik 

Tõukerattaga sõites oled osa liiklusest. Ole tähelepanelik, ära kaota valvsust ja ära kuula kõrvaklappidest muusikat. Märka teisi liiklejaid ja arvesta, et nad võivad käituda ettearvamatult. 

Sõida allamäge väga hoolikalt

Elektrilised tõukerattad võtavad raskusjõu tõttu mäest alla liikudes kiiruse kiiremini üles. Allamäge sõites peab arvestama, et tõukeratta kiirus võib väga kiiresti suureneda, sestap soovitame tõukerattalt maha astuda ja tulla mäest alla tõukeratas käekõrval. Bolti tõukeratastel on peal kiiruspiirang ehk mäest alla liikudes ei lähe kiirus kunagi üle 25 km/h ning algaja versioonis ei ületa kiirus 15 kilomeetrit tunnis.

Jälgi teede olukorda

Kuna elektriline tõukeratas on väiksem ja töötab ainult kahel rattal, peab olema ettevaatlik aukude, äärekivide, ääriste ja muude pindade suhtes, mis võivad põhjustada tõukeratta üle kontrolli kaotamise ja selle tagajärjel õnnetusi. 

Sõida sujuvalt 

Ära tee ohtlikke manöövreid ja väldi ootamatut kiirendamist, mis võib nii sind kui ka teisi liiklejaid ohtu seada. Ristmikule lähenedes võta alati hoog aegsasti maha.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD