Menu

.      

Olete oodatud 26. rahvusvahelisele Võru vaskpilli- päevade muusikafestivalile „Võru kõla 2021”

  • Kirjutas Aavo Ots, dirigent ja trompetiõpetaja

Aavo Otsa Trompeti Suveakadeemia 2020 osavõtjad.

Veerandsajandi eest, 1996. aastal, kui minu idee korraldada suvekursus ning kontserdiprogramm „Võru vaskpillipäevadˮ teostus, olen igal aastal kodukohas Võrumaal koos õpilaste ja kolleegidega õpetanud trompetit ning dirigeerinud noorteorkestreid.

Tookord sai pandud alus suurepärasele puhkpilliharidust ja -muusikat arendavale organisatsioonile, mis toimib tänapäevani. Aasta-aastalt on aga festivali muusikaline palett mitmekesisemaks muutunud: esimeste aastate puhkpillimuusikaesitustele lisandusid džässiseaded, laienes festivali muusikaline haare erinevate stiilide, esituskoosseisude ja kursuste lisandumisega. Meie eesmärk on tuua publikuni muusika kui kõlakunsti mitmekülgsust.

Alates 2013. aastast on Võru vaskpillipäevad rahvusvahelise osalusega puhkpillimuusikafestival. Koostööpartneriteks lisandusid Peterburi konservatooriumi trompetiklass ja mitmed välisõppejõud Soomest, Saksamaalt ja Hispaaniast. 

2019. aastal astus üles Eesti ja Peterburi muusikatalentide sümfooniaorkester, esiettekandes kõlas Võru linna 235. aastapäevale pühendatud Piret Rips-Laulu teos „Üts ummamuudu linn” Andrei Maznitsini dirigeerimisel. Tema juhatusel andis Kandle saalis kontserdi Peterburi Jevgeni Mravinski nimelise laste kunstide kooli keelpilliorkester, mida loetakse Peterburi laste- ja noorteorkestrite hulgas üheks paremaks. Saime imetleda vene maailmakuulsat keelpillikooli ja emotsionaalset musitseerimist. Peale selle toimus ka Peterburi ja Eesti solistide ühine kammerkontsert.

Mullu tähistasime 25. rahvusvahelise Võru vaskpillipäevade festivaliga „Võru kõla 2020ˮ muusikasündmuse veerandsajandat juubelit.

Meie, õpetajate töö toimub Eesti muusikakultuuri tuleviku nimel ning on heameel, et paljud Võru vaskpillipäevadel osalenud on läinud muusikat edasi õppima Eesti ja välismaa muusikakõrgkoolidesse.

15. rahvusvaheline Aavo Otsa trompeti suveakadeemia Võrus 

Võru suvekursuse arenedes soovisid kõige rohkem sellel osaleda noored trompetistid. Seda silmas pidades alustas Võru vaskpillipäevade ühe osana Aavo Otsa trompeti suveakadeemia ja kammermuusika kursus puhkpilliansamblitele. Trompeti suveakadeemial osalevad iga-aastaselt ka minu õpilased Eesti muusika- ja teatriakadeemiast ja Tallinna muusikakeskkoolist. Nende hulgas on olnud ka Võru muusikakooli kasvandikud Mart Kivi ja Märt Metsla, kellest on tänapäeval saanud hinnatud interpreedid ning õpetajad. Solistidena ja festivali brassimängijatena on keskne osa Heino Elleri nimelise Tartu muusikakooli õppejõu Priit Sonni vaskpilliõpilastel.

Meie kollektiiviga ühines koos oma õpilastega Võru muusikakooli õpetaja José Page Ramirez, kes on ka festivali puhkpilliorkestri dirigent.
Suveakadeemia 15aastase ajaloo jooksul osalesid sellel paljude Eesti muusikakoolide puhkpillimängijad Tallinna, Tartu, Põlva, Võru, Valga, Pärnu, Pärnu-Jaagupi, Rakvere, Tabasalu, Kiili ja Viimsi muusikakoolidest. 

Meie suunitlus on klassikaline koolitus ja prioriteet muusikahariduse kaasajastamine. Selle elluviimiseks oleme kaasanud välisõppejõude. 

Suveakadeemia eripäraks on kõigi osavõtjate – alates noorimatest kursuslastest – esinemine festivalikavades nii solistina kui ka ansamblites. Ühine esinemine koos õpetajatega annab noortele kõlalise eeskuju oma mängu täiustamiseks. 

Musitseerimisrõõm, kõla ilu ja esituse väljendusrikkus – nii kõlab minu muusikukreedo õpetaja ja dirigendina ning see on juhtmõtteks suveakadeemia kontserdikavade viimistlemisel. Hea meel on võimaluse üle esineda Kandle kontserdisaalis, mille akustikat hindavad nii Eesti muusikud kui ka külalisesinejad välismaalt. 

Uued horisondid trompetiõpetuses

Minu trompetiklassi tähtsaks rahvusvahelise suhtluse kanaliks on festival ja konkurss „Trompetitalendid”, mida kunstilise juhina korraldan 1989. aastast alates. Sündmus on omandanud kõrge rahvusvahelise renomee. Külalisprofessorid USAst, Lõuna-Ameerikast, Euroopast, Venemaalt ja Hiinast on oma esinemistega loonud trompetipäevade ajaloo ning tutvustanud festivali muusikamaailmas. 

Trompeti suveakadeemia Võrus on tähtis lüli minu korraldatavate koolituste reas. Kursuse juhendajana annan edasi õppejõukarjääri jooksul omandatud pilliõppeteadmisi. 

Alates aastast 1982 kuni käesoleva ajani olen Tallinna riikliku konservatooriumi / Eesti muusika- ja teatriakadeemia õppejõuna pidanud tähtsaks Peterburi trompetikoolkonna traditsioone ning vaimsust. Ent minu õpetamissüsteem on kujunenud mitme kultuuri (ühishingamine vene, saksa, prantsuse, hispaania ja inglise trompetikoolkonna) mõjul. Olen suunanud õpilasi selliselt, et nad oleksid muusikuna isikupärased. 

1977. aasta alustasin õpetamist Tallinna muusikakeskkoolis, pannes erilist rõhku kindla „vundamendi” rajamisele ehk algõpetuse kvaliteetsusele.

2017. aastast alates teeme selles koolis koostööd Neeme Otsaga, kes pärast magistrikraadi omandamist Sibeliuse akadeemias Helsingis õpetab trompeti eriala ja ansambleid. Koos õpetame ka trompeti suvekursusel Võrus ning käesolevast aastast on Neeme ka suveakadeemia korraldaja. 

Aavo Otsa trompeti suveakadeemia õpetajad
Kuulsate külalissolistide ja ansamblite galerii

Hea meel on tõdeda, et trompeti suveakadeemial on esile kerkinud uus õppejõudude põlvkond.

Viimasel kümnendil on noori õpetanud Sibeliuse akadeemias hariduse omandanud Neeme Ots (trompet), Toomas Vana (tromboon) ja Kenneth Ojutkangas (tuuba). Käesoleval aastal alustavad dirigentide ja õpetajatena Villem Endel Tiits ja Jaan Mesi. Vaskpillide ja ansambliõpetajana on tähtis roll staažikal õpetajal Priit Sonnil. 
Trompeti suveakadeemial on kujunenud rahvusvaheline koostöö Võru linnale lähima muusikametropoli Peterburi konservatooriumi trompetiklassiga. 2017. ja 2018. aastal õpetas Võrus Eesti noori Peterburi konservatooriumi professor Boris Taburetkin ja külalissolistidena esinesid tema õpilased koos Eesti trompetistidega.

Muusikalist sära Võru Kandle kontsertidel ja esmaklassilist õpet on Eesti noortele andnud näiteks Jesús Cabanillas Peromingo (2014), Adán Delgado Illada (2018) ja Carlos Navarro Zaragoza (2019). Tippinterpreetidena demonstreerisid nad Hispaania ning Prantsuse kuulsate trompetikoolide mängu- ja õpetamispõhimõtteid, mida on nende koolide õpetajad suutnud ammu enne meid selgeks mõelda. 

Aavo Otsa trompeti suveakadeemia kõrghetkeks 2010. aastal oli maailmakuulsa Mediterranean Chamber Brassi kontsert Kandle saalis ja meistrikursused kõigile vaskpillidele. Brassi liikmed töötavad Hispaania juhtivates orkestrites ja muusikakõrgkoolides. Kvintett on võitnud esimesi preemiaid mitmel rahvusvahelisel konkursil, peale selle grand prix Lieksas Soomes.

Teekond trompetiga Lõuna-Euroopa festivalidele

Peame minu ja Neeme trompetiklassi õppetöös tähtsaks rahvusvahelist erialast koostööd. Seetõttu kuuluvad õppetöö juurde ka meistrikursused ja kontserdireisid välismaa festivalidele. Nendel omandatud kogemused toome kaasa Võru suveakadeemiale. 

Tallinna muusikakeskkooli trompetiansambel esines Giovanni Pierluigi da Palestrina konservatooriumi kutsel tunamullu 13.–19. oktoobrini toimunud kontserdireisil nelja kontserdiga kontserdisarja „Fiati, ill respiro della musica” raames Itaalias.  

Gran Canaria trompetikõlad

Käesoleval aastal on värsked muljed rahvusvaheliselt trompetifestivalilt „Maspalomasˮ, mis toimus Kanaari saarte suuruselt kolmandal, Gran Canaria saarel. Pilguheit Hispaania kultuuriruumi tuletab meelde tänapäevase hispaaniakeelse kultuuri- ja muusikamaailma suurust nii Euroopas kui ka Lõuna- ja Põhja-Ameerikas. Meile kui põhjamaalt tulnutele avaldasid muljet ookean ja selle tuuled, lõunamaine soojus ning palmide taustal kauguses sinavad mäed, mis tõid hinge vabaduse ja avaruse tunde. 

Nädal trompeti meistrikursusi ning kontsertide kuulamist andis kümnele minu ja Neeme õpilasele tähtsa suunise edasiseks arenguks. 

 

Kursusel osalenud 50 trompetisti olid jagatud kümnestesse gruppidesse ja nii said kõik õpetust viielt rahvusvaheliselt hinnatud õppejõult: Reinhold Friedrich (Saksamaa), Ernesto Chulia Ramiro (Hispaania), Omar Tomasoni (Itaalia), Antonio Marti (Hispaania), Luiz Gonzalez Marti (Hispaania). Suurimat rõõmu valmistasid mulle meie noorimad kursuslased Triin, Eerik, Sander ja Jan professor Reinhold Friedrichi tunnis. Noored pälvisid kiituse musikaalsuse ja õigete mängupõhimõtete eest. 

Kursuse viimase päeva loengu ja praktilise tunni teemaks paneksin „Tagasi Arbani juurde”.

Luis Gonzalez tutvustas oma loengus maailmakuulsa Prantsuse trompetikoolkonna ühe rajaja J. B. Arbani õpikut ja tõi praktilisi näiteid.
„Maspalomaseˮ rahvusvahelise meistrikursuse tundidest jäi kõige rohkem meelde musikaalse esituse ja ilusa kõla taotlus, rütmiline täpsus artikulatsiooni ning karakterite väljamängimisel. 

Kõik õppejõud rõhutasid igapäevase harjutamise tähtsust. 

Tänavuse muusikafestivali esinejatest

Traditsiooniliselt algab suveakadeemia kammermuusikapäevaga ning tänavu on tähelepanu keskmes trompeti- ja vaskpilliansamblid. Avakontserdil 18. augustil kell 19 Kandle saalis esineb duo Neeme Ots (trompet) ja Henn Rebane (akordion). Kontsert „Muusikaline teekond Võrumaalt Argentiinasse” viib kuulajad kaunile helirännakule läbi Euroopa ja Lõuna-Ameerika. Henn Rebane – akordionivirtuoos, helilooja ja arranžeerija – on tuntud rahvusvaheliselt ja veel enam Eestis. Tema akordion võib kõlada nagu orkester ja on suurepäraseks partneriks trompetisolistile. 

19. augustil kell 19 Kandle saalis toimuval kontserdil „Trompetitalendid 2021” kuuleme esinemas Eesti noorte trompetistide eliiti. Äsja toimus Suure-Jaanis 3. Julius Vaksi nimeline klassikakonkurss noortele trompetimängijatele ja „Trompetitalentideˮ kontserdil esitleme selle laureaate. 

21. augustil kell 19 samuti Kandle saalis toimuval kontserdil „Särav barokk, klassika ja virtuoosne puhkpillimuusika” saab piltlikult öeldes näha tõelist trompeti- ja puhkpillisolistide paraadi. Esinevad suveakadeemia õpetajad: Neeme Ots ja Villem Endel Tiits (trompet), Toomas Vana (tromboon), Kenneth Ojutkangas (tuuba, Soome). Villem võitis esimese preemia konkursil „Trompetitalendid Tallinn 2020”, ta on festivali puhkpilliorkestri dirigent ning õpib Eesti muusika- ja teatriakadeemia magistrantuuris. 

Viimati nimetatud kontserdil esinevad ka Eesti muusika- ja teatriakadeemia üliõpilane Guilherme Laranjo (Portugal) ning Berliini Hans Eisleri nimelise muusikakõrgkooli professor William Formani trompetitudengid Laur Keller ja Gustaf Uebachs. Mul on oma ja Neeme õpilase Laur Kelleri üle hea meel, et ta jätkab õpinguid muusikametropolis Berliinis, maailma sümfoonilise muusika keskuses. Laur alustas trompetiõpinguid Viimsi muusikakoolis kuueaastasena, lõpetas edukalt Tallinna muusikakeskkooli ja astus professionaalseks muusikuks saamisel pika sammu – läbis tiheda sisseastumiskonkursi Euroopa ühte hinnatumasse muusikakõrgkooli. 

Puhkpillimuusika kontserdid

Läbi Võru vaskpillipäevade ajaloo on peategelaseks suur festivali puhkpilliorkester. Eesti noorte kontsertorkestri (ENKO) mängijatest koosneva tuumiku ümber koonduvad kursuslased. 

Käesoleva aasta kevadel oli ENKO ajaloos tähelepanuväärne sündmus – valmis René Eespere sümfoonilise puhkpillimuusika DVD. Avaldan tunnustust ENKO muusikutele, sest kõik teosed salvestati kontsertettekandena René Eespere autorikontserdil Estonia kontserdisaalis. 

Orkestrile on suureks auks esineda 20. augustil, taasiseseisvumise 30. aastapäeva tähistamisel tervituskontserdiga „Hõbedased helid vabale Eestile” Võru linna keskväljakul kell 17. 

Festivali lõpetab traditsiooniliselt galakontsert, sel aastal toimub see Kandle saalis 22. augustil kell 15. Galakontserdil esinevad vaskpilliansamblid, Tallinna trompetiansambel ja festivali puhkpilliorkester. Orkestri ees soleerivad 14aastane trompetist, mitmete rahvusvaheliste noorte trompetikonkursside võitja Jan-Marius Laur ning puhkpilliorkestri kursuse õpetajad Kerstin Laanemets (puupuhkpillide juhendaja, Vanemuise sümfooniaorkestri flöödirühma kontsertmeister) ja Hanna Taube (saksofonirühma juhendaja, EMTA magistrant). 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD