Võru Kreutzwaldi Koolis tunnustati Võru maakonna haridusvaldkonna eeskujusid

Võru Kreutzwaldi Koolis tunnustati Võru maakonna haridusvaldkonna eeskujusid

Foto: Tiina Männe

25. septembril toimus haridusvaldkonna tänusündmus, kus tunnustusi jagati 13. kategoorias. Neist kahe laureaadid on nomineeritud ka riiklikul tasandil.

Märtsi algusest sai esitada kandidaate Haridus- ja Teadusministeeriumi ning Eesti Haridustöötajate Liidu poolt korraldatud tunnustuskonkursile aasta õpetaja 2024. Võrumaa Arenduskeskuse haridusuuendaja Kerli Kõivu sõnul on hea meel tõdeda, et aasta õpetaja konkursile esitati maakonnast kokku 49 kandidaati, kellest paljud on õpilastele, kolleegidele või lastevanematele hakanud silma mitmekülgse õppemetoodika, koostöö ja uuendusmeelsuse poolest.

Aprilli lõpus alanud Võrumaa Arenduskeskuse noortevaldkonna tunnustuskonkursi raames oodati ettepanekuid kategooriates aasta noorsootöötaja ja pikaajaline panus noorsootöös, mille laureaadid samuti nüüd välja kuulutati. Teistele noortevaldkonna tegijatele anti tunnustused üle juunikuus toimunud sündmusel Võrumaa noortekeskuste suvepäevade raames.

Tänusündmuse avas Võrumaa Arenduskeskuse juhatuse liige Tiit Toots, kelle sõnul on õpetajad sageli õpilaste oluliseimad usaldusisikud. “Kõige selle kõrval, ärge kaotage ära iseennast. Püütke leida tasakaal oma töö ja vaba aja vahel, sest kõik meie maakonna lapsed ja noored väärivad seda, et neid õpetaks ja toetaks motiveeritud ja rõõmsameelsed inimesed,” ütles Toots.

Noortevaldkonna nimel võttis sõna Võru maakonna aasta noorsootöötaja laureaat Maivi Liiskmann, kes rõhutas oma kõnes kahe valdkonna koostöö olulisust. Sarnaselt eelkõnelejale tõi ka Liiskmann esile enesehoiu tähtsuse.

Hariduse elutöö tunnustuse laureaat Võru Kreutzwaldi kooli õpetaja Eha Tammo tõdes oma sõnavõtus, et õpetajad on need, kellel väga paljude muude ülesannete kõrval on õigus panna hindeid ja anda hinnanguid, olles ka ise pidevalt hinnatavad. “Aga me oleme ka need, kellele võibolla rohkem kui mõne teise elukutse esindajale antakse hinnanguid – kord nii-, aga sageli ka naa-suguseid,” ütles Tammo. “Täna on pidupäev. Täna anti meile kõrge hinnang,” lisas Tammo märkajaid tänades. Õpetaja Eha Tammo ja eelmisel aastal esmakordselt toimunud HaridusFest on meie maakonna nominendid ka riiklikul tasandil.

Sündmust juhtisid moderaatorid Johannes Teekel ja Kärt-Getter Rest. Muusikalise elamuse pakkusid Sandra Eowyn Karu ja Madis Orr. Luulet luges õpetaja Kerli Perend ja avaloo esitas Mariann Toots.

Tunnustused anti üle 13. kategoorias:

  • Elutöö tunnustuse hariduses pälvis Võru Kreutzwaldi Kooli õpetaja Eha Tammo

Õpetaja Eha Tammo on töötanud Võru linnas Kreutzwaldi nime kandvates koolides 43 aastat emakeele õpetajana, neist 28 aastat kandnud ka õppejuhi vastutusrikast ametit. Ta on olnud pikaaegne Võru linna ja maakonna hariduse maine kujundaja ja hoidja. Õppealajuhatajana on ta pidanud oluliseks õpilaste harimise kõrval ka koolitusi lastevanematele. Lisaks on ta suunanud õpetajaid tööalaseid kogemusi vahetama ja koostööd tegema nii Eesti piires, aga ka kaugemale ning olnud eeskujuks õppimisel.

  • Aasta lasteaiaõpetaja laureaat on Võru Lasteaed Okasroosike õpetaja Kairi Kärmas

Kairi on õpetaja, kes oma tööd teeb suure pühendumisega, austab ja toetab nii väikest kui suurt Okasroosikese lossielanikku. Kairi rakendab oma töös mitmekülgseid õppemetoodikaid ja võimaldab lastel avastada, katsetada, töötada rühmas ja individuaalselt. Ta toetab tulemuslikult iga õpilase individuaalset õppimiskogemust. Ta on suurepärane lapsest lähtuva tegevuskultuuri eestkõneleja, levitades seda lähenemist ka erinevatele teistele õpetajatele, sh ka Võru maakonnast kaugemal.

Nominendid: Kadri Keskküla, Kadri Mähar, Leelo Sarik, Mai Uus, Merike Käämer, Pilleriin Tamm ja Zoja Nikandrova

  • Aasta klassiõpetaja laureaat on Vastseliina Gümnaasiumi õpetaja Terje Mägi

Õpetaja Terje arendab end pidevalt ja oskab tulemuslikult rakendada saadud uusi lähenemisi ja metoodikaid oma õppetöös. Tema tööde varamusse kuulub Liikuma Kutsuva Kooli eestvedamine oma koolis, kaasalöömine Hullu Teadlase teaduskonverentsil, taimekasvatus-, kunsti, heategevus- ja kogukonda kaasavates kohalikes ja rahvusvahelistes projektides. Ta toetab õpilasi nende igapäevases õppetöös just mitmekülgsete metoodikatega, et teha õppimine huvitavaks.

Nominendid: Aime Saar, Anne Heier, Kaie Kikkas, Katrin Kadastik, Kristina Siska, Sille Veski, Terje Raju ja Tiina Kübarsepp

  • Aasta klassijuhataja laureaat on Võru Kreutzwaldi Kooli õpetaja Kaja Kunz

Õpetaja Kaja läheneb igale oma klassi õpilasele individuaalselt tema vajadusi ja valikuid toetavalt. Toetab õpilaste karjäärivalikuid ja pakub mitmekülgset kogemust klassi ühistegevusteks, nt ühised näidendid, projektitegevused jne. Ta oskab hoida ja luua klassi tugevat „meie“ tunnet. Kaja on eeskujuks oma väärtushoiakutega - ausus, teistest lugupidamine ja teistega arvestamine ning aktiivne eluhoiak.

Nominendid: Irina Porohnja, Kai Mõim, Kerli Perend, Silja Oss, Tiina Paeglis ja Riina Antson

  • Aasta põhikooli aineõpetaja laureaat on Võru Kreutzwaldi Kooli õpetaja Eva Aader

Saksa keele õpetaja Eva Aader oskab suurepäraselt õpetada keelt läbi mängu. Tal on väga mitmekülgne metoodikate valik, et teha keele õppimine huvitavaks. Ta on inspireerinud mitmeid õpilasi valima samuti tema jälgedes õpetaja ametit. Tema õpilased on tulemuslikud ka saksa keele olümpiaadidel. Eeva Aader juhib ka maakondlikku saksa keele aineühendust ja toetab maakonna õpetajate koostööd.

Nominendid: Kadri Parts, Karin Hellamaa ja Kersti Aasa

  • Aasta kutseõpetaja kategooria laureaat on Võrumaa Haridus- ja Tehnoloogiakeskuse õpetaja Renate Hirschon

Õpetaja Renate Hirschon rikastab õppimist koostöös erinevate tippspetsialistidega, toob kooli külalislektoreid ja toetab koos õppimist. Ta oskab tulemuslikult toetada igakülgset õppimise mõtestamist ning pidev refleksioon on õppetöö osas. Ta teeb koostööd Uma Mekk toiduvõrgustikuga ja annab seega panuse ka maakonna oma toidukultuuri arengusse. Koostöö ja õpikogemuse koosloomine on tema õppetöö aluseks.

  • Aasta huvialaõpetaja laureaat on Huvikool Tulevikutähed ja Rõuge Põhikooli huvihariduse õpetaja Urmas Tali

Õpetaja Urmas on mitmekülgne treener, kes oma sõbralikkusega inspireerib noori tegelema spordiga, et olla õnnelik spordilaps. Lisaks tööle koolis loob Urmas ka ise noortele täiendavaid treenimisvõimalusi. Urmas on mees, nagu orkester. Ta treenib nii tennise- kui ka võrkpallilapsi, korraldab noortele laagreid, mängib pilli, laulab hästi, on kehalise kasvatuse õpetaja ning alates 2022. aastast on ta võrkpalli meistriliigasse naasnud Barrus Võru spordidirektor.

Nominendid: Leili Väisa, Mirja Randvere, Riina Antson ja Triin Kristerson

  • Aasta tugispetsialisti laureaat on Võru Järve Kooli eripedagoog Eve Morel

Eve Morel on pikaajalise töökogemusega eripedagoog, kelle on oluline panus erivajadustega laste kooli õppetöö kvaliteeti. Lisaks oma erialasele tööle lastega osaleb ta ka õppe- ja ainekavade väljatöötamisel ning õppe- ja kasvatustegevuse korraldamises. Eve on Võrumaal intellekti- ja liitpuudega laste hariduse omandamise võimaluste üks loojatest, ja ta arendab valdkonda tänaseni. Ta juhendab Tartu Ülikooli praktikante ning koordineerib koolis praktikate korraldamist.

Nominendid: Eve Morel, Helena Linnamäe, Karin Järv, Külli Lendsaar, Maiu Tafenau ja Mirvet Kulberg

  • Aasta õppeasutuse juhi laureaat on Võru Gümnaasiumi õppejuht Annely Hindrikson

Annely on uuendusmeelne õppejuht ning tunnustust väärib koolis sisseseatud mentorsüsteemi loomine. Annely toetab õppeprotsessi uuenduste pidevat seiret, mõtestamist ja refleksiooni. Tema jaoks on oluline tagada iga õpilase individuaalsetele vajadustele suunatud õpe. Ta avaldab julgelt ka avalikus ruumis uuenduslikke mõtteviise õppetöö kujundamisest. Ta on ka mitmesuguste töörühmade tunnustatud liige ning ka ise pidev õppija.

  • Aasta haridusteo laureaat on Võru maakonna HaridusFest 2023

Võrumaa HaridusFest oli kuid vältav haridussündmuste programm, mis kulmineerus 24. novembril 2023. aastal toimunud haridusfestivaliga, mille siht oli tuua meie inimesi õppima ja õppimise info juurde. HaridusFest oli läbi ja lõhki võrgustikupõhine koostööprojekt. Selle ettevalmistamise laua taga olid erinevates rollides mitu maakonnaüles asutust. Lisaks panustas mitukümmend organisatsiooni sisuloomesse. HaridusFesti eesmärk oli vähendada regionaalset hariduslõhet: innustada Võrumaa noori pürgima õpingutes edasi ning meelitada täiskasvanuid tagasi haridusellu. 

Haridusfesti vedasid eest Võrumaa Arenduskeskus, Võrumaa Haridus- ja Tehnoloogiakeskus, Eesti Töötukassa Võrumaa osakond ning Võru Gümnaasium.

Nominent: Temporühmades õpe põhiainetes Võru Kreutzwaldi Kooli 5.-9. klassis

  • Aasta hariduse sõber kategooria laureaat on Keit Purga

WERMO AS esindajana on Keit väga hea koostööpartner kutseõppeasutustele, kes õpetavad materjalide töötlemise õppekavarühmas. Ta on rakendanud Wermos läbimõeldud, õppija oskuste arendamisele ja tugevustele suunatud praktikakorraldust, kus õppija saab esmalt mitmekülgse kogemuse ettevõtte erinevatest positsioonidest, et järgmistel praktikatel spetsialiseeruda oma huvisuunale. Keit ettevõtja esindajana on sama kirglik kutseõppe edendaja kui kutseõppekogukond ise, ta on alati valmis tegema koostööd, kaasa mõtlema ning abistama. 

Nominendid: Helga Hanni, Malle Truu ja Vaire Oppar

  • Aasta noorsootöötaja laureaat on Võru Gümnaasiumi koolielu korraldaja Maivi Liiskmann

Maivi on tegelenud noorsootööga juba vähemalt 10 aastat. Ta on Võru noortekeskuse juhatuse liige, nüüd ka Eesti Avatud Noortekeskuste Ühenduse juhatuse liige. Ta on mentoriks Tartu Ülikooli Narva Kolledži tudengitele. Maivi panustas maakonna LÕIM projekti. Maivi hakkas eest vedama kooli kogukonna praktika tegevusi ja on teinud seoses sellega väga palju koostööd, nt Võrumaa Arenduskeskusega, loomade varjupaikadega, erinevate noortekeskustega, mitmete sotsiaalvaldkonna asutuste ja ühendustega. Koostöös kooli õppejuhiga hakkas ta välja arendama Võru piirkondlikku eripära arvestavat ja edasi andvat kooli valikkursust. Maivi on eeskujuks oma positiivsuse, heatahtlikkuse, julguse ja ettevõtlikkusega. Ta usub igasse nooresse ja soovib nende arengut päriselt toetada. 

Nominendid: Einike Lemats ja Katrin Tamberg-Tolk

  • Pikaajaline panus noorsootöösse kategooria laureaat on Setomaa Noorsootöö Keskuse juhataja Triinu Arund

Triinu on oma pikaajalise noorsootöö kogemuse jooksul kogunud kokku rikkaliku oskuste pagasi. Ta ei hülga ega jäta tähelepanuta ühtegi noort ning aitab noorel leida oma õiget suunda. Ta osaleb erinevates Võrumaa võrgustikes on ka Eesti Noorsootöötajate Kogu liige. Ta on Setomaa vallas väga hinnatud oma teadmiste pagasi osas. Temalt küsivad asjakohast nõu nii vallavanem kui ka poemüüja. Ta on leidnud tee noorte südamesse. Tal on hämmastav oskus näha ennatlikult ette noore teekonda, suunata ja aidata noort, kes vajab abi. Ta annab tantsutreeninguid ja viid eest sündmuste korraldust. 

 Nominent: Sirli Hellamaa


 


 

LOE VEEL


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD