Menu

.      

Kinga- ja saapaostjad tahavad kvaliteetseid jalavarje

Suurim kummikutemüüja Eestis on Magaziin. Foto: AIVE HANSIJALANÕUD ❯ Häid ja tugevaid jalatseid saab Võrus Abrise poest ja Nöörimaalt Magaziinist. Need on kindlad kohad, kust osta ja kuhu ei pea pärast jalatsite vähest kandmist uurima minema, miks jalanõud ruttu ära lagunesid.


Võru jalatsivabriku ajalugu algab 1929. aastast, mil Võrus hakati nahka parkima. Jalatseid hakati nahavabrikus tootma alates 1960. aastast. 1993. aastast aga kannab rahvakeeli nahavabrik AS Abrise nime. Käesoleval ajal töötab firmas Abris 105 töötajat.


Foto: AIVE HANSIAS Abris on pidevalt tegelenud tootearendusega, mille lõppeesmärk on luua mugavad ja kvaliteetsed jalatsid, arvestades seejuures inimeste erisoove ning töökeskkondade eripärasid.
Tooted valmistatakse naturaalnahast ja nüüdisaja kandjasõbralikest materjalidest. Samuti kasutatakse mitmeid turvaelemente. Lõpptulemusena valmivad iga töö jaoks sobivamad ja turvalisemad jalatsid.


Põhjus, miks Abrise tööjalatseid tahetakse, peitubki nende jalatsite mugavuses, ohutuses, tugevuses ja libisemiskindluses. Eks paljud jalatsid ole sellepärast tehtud ka turvajalanõudeks. Neil on spetsiaalsed märked selle kohta, kuid siinkohal neid välja tooma ei hakka.


Võrus saab parimaid nahkjalatseid nahavabriku poest. Foto: ANDREI JAVNAŠANEt Abris teeb mitmesuguseid jalatseid, peab sellest ka jalanõude hooldamisel lähtuma. Näiteks tuleb uute jalanõude kasutuselevõtmisel jalatseid nahksaapamäärdega töödelda. Pärast kasutamist tuleb jalatsid eriti tähelepanelikult üle vaadata, lahtine pori eemaldada ja neid kuivatada hästituulutatavas kohas. Kuumas, näiteks küttekehade juures, neid kuivatada ei tohi. Alati tuleb korralikult jalanõud nahksaapamäärdega määrida. Kõik see ühtekokku pikendab jalatsite kasutamise aega. Hea on muidugi, kui ühtesid ja samu jalatseid iga päev jalas ei kanta, et oleks midagi vahetada. See annab niinimetatud hingetõmbeaega nii ühtedele kui teistele jalanõudele.


Abrise jalanõud on laiema liistuga ja sobivad jalaga hästi. Pealsed on alati naturaalsest nahast, vooder on hea imamisvõimega. Olgu aga öeldud, et jalatsite hooldamata jätmine ei võimalda neil ka garantiid kasutada.


Häid jalanõusid saab nahavabriku poest


Soodne hind ja kliendisõbralikkus on põhjuseks, miks paljud kliendid eelistavad ASi Abris jalatseid. Abrisel on oma poekene kohe väravast paremal pool, milles müüjaks sõbralik ja lahe naine Merle Mikson. Pood on justkui kodukootud, sest mööbelgi on seal selline ehtne käsitöö, et kohe ei saa aru, kas müüakse mööblit ja kingi või ainult viimaseid. Mööbli aga valmistas Rõuge meister Ivar Jõgeda.


Tegelikult müüakse kaupluses jalanõusid, mida nahavabrikus või õigemini Abrises valmistatakse.
Abrise toodang läheb peale Eesti veel Lätimaale, Leedusse, Soome ja teistesse maadesse. Nahk, millest jalanõud tehakse, tuleb aga Soomest, Saksamaalt, Itaaliast, Hispaaniast ja teistest Euroopa riikidest.


Abrises tehakse töömeestele tööjalatseid (töökingad, kirsasaapad, ninakaitsega töökingad ja -saapad), kusjuures eraldi saapad (pika ning lühikese säärega) on isegi keevitajatele. Mõeldud on ka kergematele meeste tööjalatsitele (botased ja lahtised töökingad). Linnarahvas aga, keda on päris palju, käib nahavabriku poest omale igapäevaseid jalatseid ostmas. Mehed ja naised saavad sealt suveks lahtise kannaga puutallaga jalatseid ning mitmesuguseid suvejalatseid. Kingadest on müügil meestele-naistele nii tavalisi kui ka väga pidulikke kingi. On olemas ka mitmes sortimendis talvejalatsid ja igasuguseid susse.


Naha värv on enamasti must, pruun, beež, valge, kuid leidub ka teisi värve. Saabaste hind üle 40 euro ei küüni ja muud jalanõud on tunduvalt odavamadki.


Praktilise meelega võrukene käib just nahavabriku poest jalanõusid ostmas. Töömeestest rääkimata, sest neile ostab tööjalanõud kas firma või teevad nad seda ise.


Kuna pood on parajalt mõnus ja lahe, saab seal ilusasti kingi jalga proovida. Ka müüja Merle Mikson on seal kenasti abiks. See on suur pluss, võrreldes näiteks suurte marketitega, kus jalanõusid tuleb sisuliselt nagu põrsast kotis osta.


Praktilise meelega ostjale loeb seegi, et ta saab Abrise poest tõelisest nahast jalavarjud, mida hiljem saab ka parandada, kui vaja.


Kes veel pole nahavabriku poodi jõudnud, käige ära ja te ei kahetse! Selles pisikeses poes on müügil üle 100 erineva ehtsast nahast töö- ja igapäevajalatsi paari ning seda kõike mõistliku hinnaga.


Kummist jalatsid tuleb osta Magaziinist – Eesti suurimalt kummikutemüüjalt


Ükski teine pood Eestis ei müü nii palju erinevaid ning nii ilusaid kummikuid lastele ja täiskasvanutele kui Magaziin. Nende hinnad jäävad umbes 10,50 ja 25 euro vahele. Müüakse ka tavalisi jalatseid, nii et kaupa on igale maitsele. Meid huvitasid lähemalt kummikud, sest sügis on tulemas ja arukas inimene kõnnib vihmase ilmaga ikka kummikutega.


Magaziin avati 1996. aastal rahvapoena, kus müüdi igasugust kaupa, peamiselt aga koduga seotud asju. Magaziini poode on nüüdseks Eestis juba neli: Pärnus 1100-, Võrus 700-, Valgas 500- ja Raplas 500ruutmeetrine, rääkis Võru kaupluse juhatuse liige Arvi Prants. Kas ka veel laienetakse, on Prantsu arvates veel natuke vara öelda: „Oleme selline müügikett, kes hoiab oma taset ja hinda ning sellega loomulikult ostjaid. Me ei laiuta, ei raiska, vaid püüame ostja meeli rahuldada lihtsa ja ökonoomse poesisustusega, kuid sealjuures võimalikult suure kaubavalikuga. Näib, et see on meil õnnestunud.”


Aastatega on kauba hankimist laiendatud, näiteks tuuakse kaupa Itaaliast, Poolast, Saksamaalt jne. Loomulikult on Magaziini suurpartner Venemaa. Kummikuid tuuakse näiteks Pihkvast, kus on Venemaa kõige suurem kummijalatsite vabrik. Aga Magaziin on kui mitte Eestis, siis Võrus kindlasti ainuke viltide müüja. Neid tuuakse Jaroslavlist.


Kui mõni ehk küsib, milleks kummikutest üldse juttu teha, kes neid ikka kannab, siis teine võib hoopis küsida, milleks viltidest rääkida? Tegelikult on nii, et poest ostetakse nii kummikud kui vildid alati ära ja tuleb veel tihtilugu puudugi. Eestlane on praktilise meelega ja veel praktilisemaks ta nüüd, vaesel ajal läheb. Maal on kummikud ja vildid asendamatud.


Praegu on mõistlik kummikud ära osta, sest sügis on ukse ees ja ega üks kümneeurone kirev kummist jalavarjupaar süüa küsi. Kalameestest ei hakka rääkimagi – nendel on pika varrega kummisaapad alati käepärast.


Kuidas Magaziin elab, kuidas 15 aastaga nii suureks kasvanud ja mõistlikuks jäänud, sellest saab ju veel juttu teha. Ehk siis, kui suvepuhkused läbi ja aeg kirjud kummikud jalga tõmmata, et läbi pladiseva vihma Nöörimaa poole marssida.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD