Menu

.      

Küttepuid müüakse palju ja odavalt

FIE Kristjan Uderi sõnul on küttepuude hinnad Võrumaal ja Lõuna-Eestis natuke madalamad kui mujal Eestis. Foto: JOOSEP AADERPUUD • Halupuu hind on juba mullu sügisest languses. Kõige enam annab see tunda Põhja-Eestis, märksa vähem aga Lõuna-Eestis. Halupuud on kõige enam levinud looduslik energiaallikas majapidamistes. Nende eeliseks on loodussõbralikkus ja kindlasti odavam hind võrreldes kõikide teiste kütteliikidega. Miinuseks on ehk see, et ega talvel niisama kodunt ära ei lähe – ikka peab olema keegi, kes ahjud kütab. Ent seegi pole ületamatu raskus.


Küttepuude tellimisel on tähtis mõista mõõtühikuid, milles puid tellitakse. Tavaliselt käib see ruumimeetrites ehk ruumides või rummides. Üks ruumimeeter halupuid tähendab ühe kuupmeetri suurust puidu mahtu koos halgude vahel olevate õhuvahedega.


Väga oluline on eristada riidaruumi ja puisteruumi. Riidaruumi puhul arvestatakse ruumimeetrit riita laotud halgudelt, puisteruumi puhul aga ebakorrapäraselt kuhjatud halgudelt. Kui kujutada endale ette kuupmeetrist kasti, siis on päris selge, et riita laotult mahub sinna rohkem halge kui ebakorrapäraselt puistatult.


Kui rääkida kütteväärtusest, siis sellegi kohta võib teavet leida. Kütteväärtus on soojahulk, mis eraldub puude põlemisel, ja sorditi on see erinev. Kõige kõrgem on see kasel – 1700 kWh/rm, järgnevad mänd 1360 kWh/rm, haab 1330 kWh/rm, kuusk 1320 kWh/rm ja lepp 1230 kWh/rm. Niisugune kütteväärtus on puudel, mis on kuivad, see tähendab, et niiskus on 20 protsendi juures. Raiutud puul on see 50 protsenti ja halvasti kuivatatud puul läheb umbes 70 protsenti sooja korstnasse, kuhu võib ka pigi tekkida. Kõige paremad on päikese ja tuule kuivatatud puud. Lepp kuivab kõige rutem väljas. Kõige aeglasemalt kuivavad haab ja kask. Sellega peab arvestama.
Mis kütmisesse puutub, siis olgu puud kui kuivad tahes – ahju ei tohi pilgeni täis toppida, peab jätma kolmandiku ruumi, et põlemine toimuks korralikult. Muidugi peab ka korstnaid korralikult ja kindla aja tagant pühkima.


Halupuu ei kao hinnast hoolimata


Möödunud aastal oli küttepuu tsipa kallim kui tänavu, leidis Kristjan Uder – puude müüja, kes teeb seda tööd napilt paar aastat. Enne seda tuli koolid lõpetada, sealhulgas Tallinna tehnikaülikool. Et Kristjanil on väga palju huvisid, siis väärib ta pikemalt tutvustamist, aga seekord rääkisime Kristjanist ja puudest.


FIE Kristjan Uder arvab, et hinnad on Võrumaal ja Lõuna-Eestis siiski veidi madalamad kui mujal Eestis. „Ega üle 30 euro ruumist küsida ei saa, sest kui kõrgema hinnaga müüa, hakatakse uurima, et kas saaks odavamalt jne. Ega ma müügi üle 30 euro kasehalu eest, üle 29 euro lepa eest. Okaspuud lähevad kah 30 euroga. Arvan, et see on paras hind praegu, kus väga paljud talunikud müüvad puid. Miks? Eks ikka raha pärast ja aeg on kah selline vaene. Tänavu on niimoodi, et küttepuu hind langeb, mida kaugemale Tallinnast ja isegi Tartust sõita,” rääkis Uder.
Nõudluse üle ei saa Kristjan Uder nuriseda, sest küttepuu on minev kaup. 30 eurot rummi eest on praegu paras hind. „Puid ostetakse varuks hinna pärast ja talve pärast. Sest inimesed ootavad ju ikka külma ja lumist talve. Paraku ei ole kõik ootuspäraselt läinud, aga ega kuuris ootavad puud süüa küsi. Ikka hea, kui olemas. Teadmata on, missugune tuleb tänavune talv …” rääkis Uder.


Ees ootavad pisikesed muutused


Kristjan Uder ütles, et peamiselt teeb ta metsa ise, see tähendab oma metsa. Aga ta ostab ka metsa juurde. Puid teeb ta pliitidele ja ahjudele, aga ka kaminatele. Kuna kõik puud on oma kindlas mõõdus, siis jäävad üle puu otsad, mis võluvad mõndagi ostjat, sest nende hind on soodne, nii paarkümmend eurot ruumimeeter. Kes talvel kenasti kodus püsib, see võib endale pliidipuuks võtta just selliseid puuotsi, sest nendega kütmisel on vaja ise juures olla.


Linna piirides viib Kristjan Uder puud koju kätte. Osta saab ka kolm ja viis rummi kaupa ning puid on võimalik soovi korral ette tellida. „Meil on nii, et suur müük hakkab tavaliselt kusagil pärast jaanipäeva. Siis jõuab puu ka inimestel kodus kuivada. Metsakuiva puu võtame maha ja ta juba kõliseb, nii et kaua see lõplik kuivamine ikka aega võtab …” ütles Kristjan Uder.


Puid müüakse ka võrkkotiga. See on küll kallim, nii 55 eurot rumm, aga kasutamine on käepärane ja mugav.


Praegu ehitab Kristjan Uder puudele ilusat varjualust ja otsib puulõhkumismasinale operaatorit. Mees peab teadagi olema peremeest väärt. Eks need pisikesed muutused Kristjan Uderi puuasjanduses, näiteks varjualuse ehitamine, puulõhkuja otsimine jms, ole ju tegelikult päris suured muutused.

20 PÄEVA ENIMLOETUD