Menu

.      

Riigikogulane vastab Võru linnaettevõtete nõukogu liikmete tasude kohta

KÜSIMUS–VASTUS • Võrumaa Teataja kirjutas laupäeval, kuidas mitmed Võru tuntud poliitikud ja ärimehed linna ettevõtete nõukogudes istumise eest kopsakat – kuni 640 euroni küündivat! – tasu võtavad, kusjuures pole sugugi selge, et nad selle eest ka midagi märkimisväärset ära teevad. Tahtsime teada, mida arvavad sellisest linnarahva meelepaha kütvast asjast meie lugupeetud toompealased, ja küsisime neilt: 1. Kuidas kommenteerite asjaolu, et Võru linna ettevõtete, sealhulgas sihtasutuste nõukogu liikmetele on kehtestatud igakuine tasu 400-450 eurot kuus, mis ületab isegi neis asutustes palgatööl olevate töötajate sissetulekut? Kas selline hüvitis nõukogu liikmetele on teie arvates õigustatud ja miks? 2. Kas olete ise mõne sihtasutuse või muu äriühingu nõukogu liige ja kui suur on sealt saadav tasu?

Rein Randver (SDE): Võimuliit korraldab elu linnas. Loomulikult kaasneb sellega ka vastustus. Hinnangu annavad linnakodanikud läbi kohalike valimiste.
Ise olen ASi Valga Haigla nõukogu liige, kuutasu 57 eurot.

Tarmo Tamm (Keskerakond): Sellist sammu on isegi raske kommenteerida, sest selline tegevus on igasuguse loogika vastu. Mis kasu on neist kultuurikeskuse Kannel juhtimisel, oleks ikka päris huvitav teada? Kas Võrus on tõesti nii kehvad poliitikud, et nad ei suuda igapäevase tööga oma peret ära toita või on Võrus tööpuudus nii suur? Poliitiku palk on valijate hääled ja eks valija järgmine sügis näitab, millise palga ta poliitikule ning nendele erakondadele, kuhu nad kuuluvad, määrab.
Ise ei ole ühegi sihtasutuse ega äriühingu nõukogu liige ja seega ei ole võimalik ka tasust rääkida.

Meelis Mälberg (Reformierakond): Ma ei ole Võru linnale kuuluvate äriühingute ja sihtasutuste tegevusega kursis. Tegemist on kohaliku omavalitsuse pädevusse kuuluva küsimusega.


Ise kuulun järgmistesse nõukogudesse ja juhatustesse: 1. OÜ Melx – juhatuse liige. Tasu ei saa.
2. AS Eesti Teed – nõukogu liige. Tasu 354,71 eurot kuus. 3. AS Eesti Teed – auditikomitee liige. Tasu 88,68 eurot / koosolek. 4. Värska Orienteerumisklubi Peko – juhatuse liige. Tasu ei saa.
5. Eesti Maaeluedendamise Sihtasutus. Nõukogu liige. Hüvitis 236,47 eurot kuus. 6. Räpina inkubatsioonikeskus – nõukogu liige. Tasu ei saa. 7. Hasartmängumaksu nõukogu liige. Tasu ei saa.

Ester Tuiksoo (Keskerakond): Teadmata asjaolusid ja seda, millised nõudmisi, töökohustusi ja ülesandeid on linna volikogu või volikogu esimees nõukogu liikmetele esitanud, on väga raske nende töötasu hinnata. Võru linna kodanikud on usaldanud oma volikogu ja linnajuhte ja nendele mandaadi andnud, sellepärast tuleb ka valitud vastutajatelt seda küsida. Nii konkreetse olukorra puhul nagu sihtasutuse nõukogu liikmete tasu, ei soovi ma kindlasti  emotsionaalseid hinnanguid anda. Muidugi olen seisukohal, et inimeste panust sihtasutuse igapäevasesse töösse peab olema võimalikult õiglaselt tasustatud.


Olen ooperi- ja balletiteatri Estonia nõukogu liige, mille tasu on 146 eurot.

Inara Luigas (MTÜ Demokraadid): 1. Reformierakonna ja IRLi ahnus, häbematus ja ülbus on jõudnud ka Võru linna. Õnneks pole kohalikud valimised enam kaugel. Loodan, et Võru linna inimesed on võimelised endale valima juhid, kes ka tegelikult oma elanikest hoolivad. Praegune valitsemise stiil on end ammendamas.


2. Olen Eesti riigi stabiliseerimisreservi nõukogu liige. Liikmetasu pole.

Priit Sibul (IRL): Eestis on kujunenud tava, et omavalitsustele kuuluvate asutuste ja ettevõtete nõukogudesse kuuluvad poliitikud, kellele tasutakse töö eest. Kuivõrd asutused ja ettevõtted peavad realiseerima omanike huvisid, siis on mõneti mõistetav, et nõukogudes on koalitsiooni poliitikuid. Iga töö peab saama õiglaselt hüvitatud. Mina hindan Võrus makstavat nõukogu liikme 400-450 eurost hüvitist liialt kõrgeks. Minu teada oli nii suure hüvitise kinnitamise vastu ka IRLi kuuluv abilinnapea.

Mina kuulun Riigikogu esindajana Eesti Rahvusringhäälingu nõukogusse ja selle töö eest saan oma kontole 458 euro suuruse tasu. 2009. aastal, kui esindasin Valga linna ASis Valga Vesi, oli tasu 592 Eesti krooni.

Valdo Randpere (Reformierakond) ei vastanud.
Urmas Klaas (Reformierakond) ei vastanud.
Heimar Lenk (Keskerakond) ei vastanud.
Ülo Tulik (IRL) ei vastanud.
Kalvi Kõva (SDE) ei vastanud.

P. S. Kas panite tähele, et nõukogude liikmete tasusid õigustasid või jäid nende suhtes neutraalseks riigikogulased, kes ka ise nõukogudest tasusid saavad? Vaid nõukogutasuta Tarmo Tamm ja Inara Luigas olid sellise tasustamise vastu.


Tähelepanuväärne on seekord ka vastustest kõrvalehiilijate arv. Neid oli 11 riigikogulase peale tervelt viis ehk peaaegu pooled. Huvitav, kas ei tahtnud oma tasude kohta vastust anda? Tekib kohe tahtmine välja uurida, palju nad siis saavad, et sellest rääkida ei julge.

20 PÄEVA ENIMLOETUD