Menu

.      

Jõulud Itaalias

Loo autor Anneli Treumuth.Võrulanna Anneli Treumuth elab Itaalias alates 2007. aastast, viimased kaks aastat Pisas. Varem tegutses Anneli eraettevõtlusega, on Wõro Büroo asutaja, Kündja külaliikumise algataja ja eestvedaja. Itaalias tegeleb ta õpingutega (itaalia keel, kirjandus, kultuur, ühiskond), maalimisega, reisimisega ning kuulub sealsete välismaalastega koos naisteorganisatsiooni ADMI (Amiche Dal Mondo Insieme), mis vahendab kohalikule omavalitsusele välismaalaste ettepanekuid ja koostöövõimalusi. Täna jutustab ta, kuidas veedetakse jõule ja aastavahetust Itaalias.

DOKUMENTAALJUTUSTUS • Eesti ja Itaalia kultuuride erinevused on sedavõrd nauditavad, et vääriksid üht jõulureisi! Miks mitte!? Selle reisi võib esialgu teha ka ainult mõtetes ja seda jutustust mõnusas tugitoolis lugedes. Olen selles saapasääreriigis veetnud jõule nii lõunas, konkreetsemalt Sitsiilias, põhjaosas ehk Veneetsia kandis kui ka keskpaigakeses – Toscanas. „Presepe” ehk Jeesuslapse sündi kujutav makett. Muide – kaubamajas tuli üks mees mu juurde ja ütles, et pildistamine on keelatud. Seletasin siis Võrumaa Teataja erisoovist saada paar pilti meie kultuuride erinevuse tõestuseks ja siis mees rahunes.  Foto: ANNELI TREUMUTHKui võrrelda Eesti ja Itaalia jõulukombeid, siis erinevused on jahmatavad.


Eestlaste harras ettekujutus jõuludest on lumi, verivorst pohlamoosiga, hapukapsas, hõõgvein, piparkook, jõulusalmi lugemine, ehtne kuuseke. Mida tähendab aga lumi itaallastele? Kui peaks maha sadama kas või väike lumekirmeke, siis tähendab see koolide sulgemist, surmaga lõppevaid liiklusõnnetusi, haigestumisi ja üleüldist kaost. Talvekummid pole Itaalias kohustuslikud, küll aga on kohustuslik omada kette auto pagasiruumis. Samas vähemalt naisautojuhid neid küll kasutada ei oska, seega lumi võrdub paanika. Eelmisel aastal anti Pisas lumehoiatus. Lund küll ei tulnud, aga koolid jäeti ära. Ainuüksi hoiatuse tõttu!  

Pisa pesupoed soovitavad, et kui te midagi muud ei osta, siis igaks vana-aastaõhtuks ostke vähemalt uued punased püksikud (9.90€), et uus aasta vastu võtta. Foto: ANNELI TREUMUTHMida tähendab verivorst itaallastele? Itaallaste arvates pidid värskes veres bakterid levima ahvikiirusel, seega ei olevat võimalik valmistada verivorsti ilma surmatoovate bakteriteta ning nende vorstide avalik ja massiline müük on keelatud. Olen leidnud siin verivorstitaolist toodet  taluturul ja talupoes. Esimene leid oli tulisoolase maitsega – ilmselt selleks, et tappa surmatoovaid baktereid. Teine vorst oli viinamarjatükikestega, seega liiga magus. Kumbki ei sisaldanud kruupe, vaid hoopis pekitükikesi. Hind oli neil võrreldes teiste lihatoodetega kallis ja selle eksperimendi olen lugenud ebaõnnestunute kilda.

20 PÄEVA ENIMLOETUD