Menu

.      

Paadimaraton tõi nii sõiduaja kui ka osavõtjate rekordi

Foto: ANDREI JAVNAŠANVÕISTLUS • Tamula järvelt kuni Peipsi äärde Võõpsusse kulgev ja tänavu arvult juba kaheksas Võhandu paadimaraton tõi endaga kaasa uue läbisõidurekordi ning samuti rekordarvu osavõtjaid.

Seoses suure vee ja kiire vooluga läbisid võitjad, leedukad Jonas Ragauskas ning Sigitas Bulovas, ligi 100 kilomeetri pikkuse distantsi ajaga kuus tundi ja 47 minutit, mis on varasemast parimast ajast ligi tunni võrra parem tulemus. Leedukatele järgnesid 19minutilise vahega Tartu paadisõitjad Koit ja Raigo Põder. Kolmandaks tuli tšehh Miroslav Venera, kaotus võitjatele 41 minutit. Kokku lõpetas 362 paatkonda. Viimastel paatidel kulus distantsi lõpetamiseks 19-20 tundi.

Võistluse korraldaja Hillar Irves ütles võitjate tulemust kommenteerides, et tegemist on igapidi rekordajaga. Isegi kui järvel oleks tulnud teha avaring, mis võtab parimatel aega 20-25 minutit, tähendanuks see kõigi aegade parimat aega. Hea aeg tuli tänu suurele veele ja kiirele voolule, mis andis võimaluse mõnes kohas otse sõita.

Foto: ANDREI JAVNAŠANLisaks kiirusrekordile püstitas võistlus tänavu osavõtjate rekordi, kus starti tuli 454 paatkonda. Kuigi ilm oli ilus, oli vesi suur ja kiire, mis käis paljudele üle jõu – seetõttu oli tänavu palju katkestajaid. Näiteks möödunud aastal läks starti 385 paati ja lõpetas 356. Kokku oli võistlejaid kümnest riigist, põhiliselt lisaks Eestile Lätist, Leedust ja Soomest ning tänavu esimest korda Saksamaalt.

Seoses jääga ei saanud tänavu juba teist aastat Tamula järvel teha traditsioonilist tiiru enne jõele minekut. Räpina veehoidla läks vaid mõni tund enne starti jääst lahti, nii et korraldajatel oli omajagu õnne. „Jää tegi närviliseks,” iseloomustas Irves seekordset paadimaratoni, „jõgi oli jääs ja lumi ümberringi. Postkast oli umbes kirjadest, et mõelge, mis te teete.” Edasi aga võistlust lükata ei saanud, sest vabu nädalavahetusi lihtsalt ei ole.

Finišis ootas võistlejaid Eestis suurim telksaun, mille leiliruum suurusega 50 m² mahutas lava peale 45 inimest ja kus oli kuus kerist.

Maratonile on iga aastaga tulnud üha enam osavõtjaid. Esimest korda kaheksa aastat tagasi alustas võistlust 23 paati ja neist lõpetas 18. Idee selline võistlus korraldada tuli Hillar Irvesele lõkke ääres istudes ja edasi sõitis ta koos Sixten Sillaga 14. mail 2005 kanuuga Tamulalt mööda Võhandu jõge Räpina randa Lämmijärvel. Aega kulus distantsi läbimiseks 14 tundi ja 53 minutit. Esimene reis näitas, et selline sõit on võimalik. Teisel maratonil toodi finiš Võõpsusse jõe äärde, sest järve peal ei pruugi paadid suure tuulega paigal püsida.

Järgmine Võhandu maraton toimub 2014. aasta 19. aprillil ja selleks ajaks on plaanis korraldada saatemeeskondade autode parkimine sildade juures, et ei tekiks suuremaid ummikuid teedel.

PILDIGALERII:  1 2

20 PÄEVA ENIMLOETUD